Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką
Artykuł zewnętrzny
350g makaronu rurki 1 cukinia 2 pomidory 200 g twarożku śmietankowego 300 ml śmietany 300 ml mleka 3 jajka 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku 70-80 g startego żółtego sera Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić,przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.Makaron podzielić na 2 części Cukinię umyć,pokroić w plastry.Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do temp.190stopni. Naczynie żaroodporne cienko wysmarować tłuszczem. Na dno formy wyłożyć pierwszą cześć makaronu,plastry cukinii i plastry pomidorów. Dokładnie połączyć jajka,twarożek śmietankowy, mleko ,śmietanę,natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Czosnek zmiażdżyć,dodać do masy. Sosem polać składniki zapiekanki,posypać serem. Makaron piec około 45 minut w temp.180 stopni.