SKŁADNIKI:
- 40 dag kokardek
 - 10 dag chudego wędzonego boczku
 - 2 czerwone papryki
 - 2-3 szalotki lub dymki
 - Pół szklanki śmietany 12- proc. Do zup i sosów
 - 2 łyżki startego żółtego sera
 - 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
 - 1-2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
 - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 - Sól, pieprz
 
WYKONANIE:
- Makaron wsyp do dużej ilości osolonego wrzątku. Delikatnie go zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1-2 łyżki oliwy. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.
 - Oczyszczone z pestek papryki, obrane cebule i czosnek oraz boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż rozdrobnione składniki.
 - Śmietanę wymieszaj z curry, startym imbirem, solą oraz pieprzem. Wlej do podsmażonych składników i zagotuj. Do gotowego sosu włóż makaron. Wymieszaj, wierzch posyp startym, żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
 
        











