Placek po węgiersku – smaczne przepisy na oleju rzepakowym

5 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Placek po węgiersku

Mój mąż jest wielkim wielbicielem gulaszu. A połączenie go z plackiem ziemniaczanym to strzał w dziesiątkę! Przepis przyniósł mąż od kolegi z pracy. Gulasz jest przepyszny, odpowiedni gęsty i pikantny a w połączeniu z plackiem bardzo sycący. Do jego przygotowania użyłam oleju rzepakowego, który dostałam do przetestowania;) Idealnie się nadaje, bo nie wydziela żadnego zapachu.

Gulasz:
1kg mięsa wieprzowego gulaszowego,
1/2 kg pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
przyprawa do gulaszu,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 łyżeczki chili,
łyżeczka vegety,
olej rzepakowy,
łyżeczka mąki,
sól, pieprz.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do gulaszu i podsmażyć na oleju rzepakowym. Przełożyć do garnka, posypać ponownie przyprawą do gulaszu, zalać wodą  i dusić na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w dość dużą kostkę, posypać vegetą. Podsmażyć na oleju rzepakowym i dusić ok. 10min. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystko połączyć z mięsem, dodać przecier i chili. Dusić do miękkości, około godziny.  Zagęścić mąką rozkłóconą z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Placki:
1kg ziemniaków,
3 jajka,
cebula,
łyżeczka vegety,
łyżka soli,
6 lub więcej łyżek mąki pszennej.
 
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na durszlak, by ziemniaki nieco ociekły. Dodać jajka, sól oraz vegetę. Na koniec dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć duże placki, z obu stron na rumiano. Na placki nakładać gulasz, złożyć na pół, wierzch także polać gulaszem.

Muffinki z batonikami Bounty

Uwielbiam batoniki kokosowe, więc jak tylko znalazłam ten przepis, wiedziałam już co upiec przy najbliższej okazji:) Troszkę zmieniłam przepis, bo dodatkowo udekorowałam je śmietanką:)

Składniki:
jajko,
125g serka śmietankowego,
3/4 szkl. mleka,
150g mąki pszennej,
100g drobnego cukru do wypieków,
50ml oleju rzepakowego,
1/2 laski wanilii,
100g batoników Bounty,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki kakao.

Jajka rozkłócić, dodać mleko i olej, wymieszać. Dodać serek śmietankowy oraz wanilię, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać, dodać sól i kakao, wymieszać. Do masy dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Batony posiekać na kawałki, wymieszać z ciastem. Ciasto nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20min w temp. 180st.

Śmietanka:
200ml śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
1 op. śmietan-żel,
2 łyżki soku z czarnej porzeczki,
perełki cukrowe do dekoracji.

Śmietankę połączyć z sokiem ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-żel. Za pomocą szprycy muffinki udekorować śmietanką. Posypać cukrowymi perełkami.

Teraz kilka słów na temat oleju rzepakowego…

Olej rzepakowy gości w mojej kuchni już od dawna. Używam go ze względu na to, że pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz steroli roślinnych, a także prowitaminy A i witaminy E i K. Eksperci zaś polecają spożycie 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie. Ponadto udowodniono też, że jego obecność w naszych posiłkach poprawia naszą zdolność zapamiętywania i uczenia się. Ja używam go głównie do pieczenia i smażenia lub jako jeden ze składników dressingu do sałatek. Polecam:)

Smacznego:)

Testowała:

czekoladka – Od niedawna prowadzę bloga kulinarnego, którego założyłam, ponieważ uwielbiam gotować. Przeważając głównie słodkośi, ale nie brakuje tam także innych pysznych przepisów. Bardzo chętnie przetesuję produkty kulinarne.
Prowadzi bloga: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/