Kotleciki faszerowane z pomidorami suszonymi
500 g mięso mielone drobiowe,
1 słoik pomidory suszone
1 sztuka jajko,
1 łyżka majeranek
sól do smaku,
200 g mieszanka świeżych sałat,
4 łyżki słonecznik łuskany,
do kotletów bułka tarta,
olej do smażenia
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i majerankiem, dodać ok 5 łyżek bułki tartej doprawić solą i pieprzem. Z mięsa formować kule spłaszczyć w rękach na środku położyć suszonego pomidora (jeśli są duże można przekroić pomidorka na pół) i oblepić go mięsem. Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Na półmisku ułożyć sałatę, dodać resztę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów, posypać słonecznikiem i skropić zalewą z pomidorków. Sałatkę delikatnie przemieszać. Kotleciki podawać z samą sałatką oraz z dodatkiem frytek czy kuleczek ziemniaczanych.