Testujemy olej rzepakowy z shakerem!

19 lutego 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Testujemy olej rzepakowy wraz z shakerem do sosów sałatkowych

Zapraszamy do testowania oleju rzepakowego oraz shakera, w którym z łatwością przygotujecie pyszny sałatkowy dressing. Do zestawu dołączamy również pakiet informacyjny z przepisami, na nietypowe dressingi sałatkowe na bazie oleju rzepakowego.

WIOSENNE INSPIRACJE KULINARNE

 

 

Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje oliwę z oliwek w lekkich sałatkach ze świeżych warzyw, które już za chwilę pojawią się na naszych stołach. Dzięki swoim właściwościom nie tylko wydobywa naturalny smak i aromat sałatki ale także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Zastosowanie oleju rzepakowego w sałatkach może być wielorakie  – najprostszym sposobem jest  polanie nim gotowej sałatki. Na jego bazie można przygotować lekkie sosy typu winegret lub gęstsze z dodatkiem jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do chrupiących przekąsek, jak np. nacios, foccaci czy surowych warzyw. Niewiele osób wie, że wykorzystując olej rzepakowy możemy w prosty sposób przygotować domowy majonez. Dzięki olejowi rzepakowemu wiosenne sałatki będą smaczne, zdrowe i estetyczne, ciesząc oczy i podniebienie.

 

Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:

  • ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
  • zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
  • zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
  • ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
  • stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
  • łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.

 

Marta Gessler w swojej kuchni również używa oleju rzepakowego. Oto przygotowane przez nią przepisy na dressingi, znakomite do wiosennych sałatek, które możecie wypróbować wykorzystując załączony shaker :

 

Dressing francuski:

3 łyżki oleju rzepakowego

sok wyciśnięty z ½ cytryny

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżeczka miodu

1 szalotka drobno posiekana

sól, pieprz, tymianek

 

Do miski wlewamy sok z cytryny, musztardę, miód, posiekaną szalotkę, sól, pieprz i tymianek, wszystko dokładnie mieszamy dolewając powoli olej rzepakowy. Lekki dressing znakomity do sałatek przygotowanych na bazie różnych sałat, rukoli, roszponki czy sałaty lodowej.

 

Dressing waniliowy:

4 łyżki oleju rzepakowego

1 laska wanilii

1 łyżka białego octu winnego

3 łyżki oleju arachidowego

sól, biały pieprz świeżo zmielony

 

Do miski wlewamy ocet, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, rozkrojoną wanilię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy olej rzepakowy i olej arachidowy. Mieszamy do momentu powstania emulsji. Doskonały do sałatek ze świeżym szpinakiem.

 

Dressing anchois

2 łyżki oleju rzepakowego

1 mały ząbek czosnku

1 sztuka anchois

2 krople tabasco

1/3 łyżeczki sosu Worcestershire

1 łyżka majonezu

½ łyżeczki musztardy Dijon

½ łyżeczki kaparów

 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy, można zmiksować. Gęsty i dość ostry sos polecany na przykład do sałatki Cezara.

PRAKTYCZNE PORADY DOTYCZĄCE OLEJU RZEPAKOWEGO

JAK PRZECHOWYWAĆ

 

  • Przechowuj olej w opakowaniu fabrycznym, dzięki czemu dłużej zachowa trwałość i nie ulegnie potencjalnemu zanieczyszczeniu;
  • Trzymaj olej zamknięty w chłodnym i zacienionym miejscu, w dokładnie zakręconej butelce, żeby uchronić składniki przed utlenieniem.

DO CZEGO UŻYWAĆ

 

  • Dressingi sałatkowe – olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie, do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest bardzo wskazane;
  • Smażenie – dzięki bardzo wysokiej temperaturze dymienia jest polecany do smażenia a dodatkowo  łatwo odsącza się z potrawy, danie jest o 5 – 10% mniej kaloryczne;
  • Pieczenie – zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast; Zwłaszcza olej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
  • Przygotowywania potrawy dla dzieci – z powodzeniem zastępuje masło w zupkach lub przecierach). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.

 

JAK UŻYTKOWAĆ

 

  • Eksperci zalecają spożycie 2 łyżek oleju rzepakowego codziennie.
  • Smaż tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości. Jeżeli chcesz, żeby Twoje potrawy były zdrowe nie zlewaj przestudzonego oleju na później.