Pikantne kąski kurczaka w klimacie syczuańskim
Kawałki kurczaka w mące otoczone
Na patelni będą zaraz podsmażone.
Cebula w kostkę także jest dodana
Całość dokładnie będzie wymieszana.
A do smaku imbir oraz szczypta chilli
Starte ząbki czosnku wrzucamy po chwili.
Do odzielnej miski wlejmy sos sojowy
Łyżkę octu, wodę, cukier kryształowy.
Mąkę ziemniaczaną także dodajemy
A po wierzchu pieprzem kajeńskim sypiemy.
I tym oto sosem mięso zalewamy
Chwilę jeszcze łyżką danie swe mieszamy.
Kurczaka podawać w towarzystwie ryżu
Warzywa z patelni mogą być w pobliżu.
***
1. z podanych składników przygotowujemy sos – odstawiamy na kilka minut
2. kurczaka kroimy w kostkę, solimy, otaczamy w mące krupczatce i smażymy aż nie będzie surowy.
3. dodajemy cebule pokrojoną w sporą kostkę i dusimy około 3 minuty
4. następnie dodać utarte ząbki czosnku, tarty kawałek imbiru i szczyptę chili.
3. podsmażone mięso i cebulę zalewamy gotowym sosem, całość mieszamy by sos się nie przypalił.
4. podajemy z ugotowanym ryżem
*5 można też dodać „warzywa na patelnię z przyprawą orientalną”.