Czy wiesz, że.…..
Sama możesz przygotować słodką skórkę pomarańczową. Mocz ją 2 dni w wodzie, osusz i wrzuć do wrzącego syropu (z 1 l wody i 1/2 kg cukru). Gotuj ok. 2 godziny. Wysusz na pergaminie i posiekaj.
Suszone owoce
Kupuj tylko takie, które są sprzedawane w przezroczystych opakowaniach lub szklanych słojach. By się nie popsuły, przechowuj je w hermetycznych pojemnikach ze szkła lub sztucznego tworzywa.
Ciasteczka Pierniczki
Zaraz po upieczeniu pierniczki są twarde (im cieńsze ciasto, tym twardsze). Po pewnym czasie jednak wilgotnieją. Nastąpi to szybciej, gdy ozdobisz je lukrem. Jeśli zależy Ci na tym, by pozostały chrupiące, przechowuj je w szczelnie zamkniętej puszce. Jeśli natomiast wolisz ciastka rozpływające się w ustach, włóż je do puszki wraz z połówką jabłka.
Czy Wy również macie swoje tajne sekrety, które stosujecie w kulinarnych przygodach?
Zobacz: wszystkie porady kulinarne i inne