Sałatka Gyros

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Na sałatkę :
  • 4 piersi pojedyncze z kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 400g.,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 5 dużych ogórków z octem,
  • przyprawa do gyrosa,
  • sól i pieprz-do smaku,
  • olej do pieczenia piersi z kurczaka.
  • Sos do polania sałatki :
  • -majonez- w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu,
  • -ketchup pikantny- w zależności od tego, ile chcemy mieć sosu,
  • (dajemy tyle samo łyżek majonezu i ketchupu)
  • -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Majonez z ketchupem łączymy ze sobą i do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
  • Tym sosem polewamy wierzch sałatki.

Inna sałatka od wszystkich i od niedawna bardzo popularna.

Etapy przygotowania

Piersi z kurczaka myjemy.
Dusimy je na patelni 30 minut na rozgrzanym oleju wraz z z przyprawą gyros z 2 stron na rumiano.
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą kroimy drobno : kapustę pekińską, ogórki i cebulę oraz robimy sos z w/w składników.
Gdy piersi z kurczaka mamy uduszone, to też kroimy je w kostkę.
Do przyszykowanej salaterki (najlepiej przezroczystej, by widać było warstwy sałatki) dajemy na jej dno kolejne składniki, tj. : pokrojone piersi z kurczaka, potem pokrojoną kapustę pekińską, następnie pokrojone i odciśnięte ogórki z octem oraz pokrojoną drobno cebulę.
Można kolejne warstwy sałatki lekko posypać solą i pieprzem.
Ułożone wszystkie warstwy sałatki polewamy wcześniej przygotowanym różowym sosem, a  jej wierzch posypujemy kukurydzą konserwową.
Sałatkę należy brać z góry do dołu.

file1265299296