Szarlotka z białym serem bez jajek

29 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag margaryny, 5 dag smalcu, szczypta soli, 1  łyżeczka octu jabłkowego, 2 łyżeczki cukru.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w  folię aluminiową i włożyć na 20 min do lodówki. Następnie podzielić na pół, jedną część wylepić na dno tortownicy o śr. 24cm, tworząc rant. Nakłuć widelcem.

Nadzienie: 25 dag półtłustego twarogu, budyń waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, 5 jabłek, 2 łyżki cukru pudru.

Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem i łyżką proszku budyniowego. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, zmieszać z cukrem pudrem i  resztą budyniu. Jabłka wyłożyć na ciasto, rozsmarować masę serową. Przykryć resztą ciasta, nakłuć widelcem. Piec ok. godz w temp. 180-200st. Przed podaniem posypać pudrem.

Niebiańsko pyszna szarlotka bez dodatku jajek… Zawsze znika w mgnieniu oka

file1351538605