Wpływ diety na skórę: co jeść, aby wyglądać młodo i pięknie?

8 listopada 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Nie wierzysz w działanie kremów? Nie chcesz wydawać fortuny na drogie kosmetyki? A może boisz się pierwszych zmarszczek? Warto wiedzieć, że substancje aktywne występujące w kremach czy preparatach kosmetycznych są także dostępne w produktach spożywczych, zwyczajowo występujących w naszej diecie.

Przeczytaj na co zwrócić uwagę i koniecznie wyeliminuj produkty, które nie tylko nie pomagają, a wręcz szkodzą Twojej skórze.

Niezbędne pierwiastki w Twojej diecie, to krzem i selen. Warto zadbać o prawidłową podaż tych minerałów. Dodatkowo zadbaj o zaopatrzenie skóry w witaminy C, E, A, kwas foliowy oraz karoteny.



Krzem odpowiada za sprężystość i elastyczność naskórka i skóry właściwej
– dobrymi źródłami tego pierwiastka są płatki i otręby owsiane i jęczmienne. Selen dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek. Jeśli nie chcesz zbyt wcześnie zobaczyć w lustrze kurzych łapek włącz do swojej diety kasze, orzechy brazylijskie, soczewicę i ryby a na pewno zauważysz różnicę.

Flawonoidy o działaniu przeciwutleniajacym i zmniejszającym obrzęk skóry występują w dużych ilościach w owocach (głównie cytrusowych) oraz warzywach (pomidory, papryka, brokuły) a także w zielonej herbacie, którą możesz na stałe wprowadzić do swojego menu.

Pamiętaj o witaminie E nie bez powodu nazywanej witaminą młodości. Ma ona właściwości wspomagające odnowę tkanki skórnej, nadaje jej sprężystości i wygładza zmarszczki. Dobrym źródłem tokoferolu są orzechy włoskie, pestki słonecznika i migdały, a także kiełki roślin, olej słonecznikowy oraz liściaste warzywa zielone (szpinak, kapusta, brukselka, brokuły).

Nie zapominaj o marchwi bogatej w witaminę A – przyspiesza regenerację skóry, hamuje powstawanie zmarszczek i spłyca już te powstałe, uelastycznia skórę, nadaje jej gładkość i miękkość. To warzywo warto jeść pod każdą postacią – surowe jako przekąskę lub surówkę do obiadu, gotowaną jarzynkę, a także w postaci soku.

Witamina D jest kojarzona ze słońcem, ponieważ aktywuje się pod wpływem promieni słonecznych – filtry UV zawarte w kremach uniemożliwiają jej produkcję. Wygładza i uelastycznia suchy naskórek. Występuje także w produktach spożywczych, zawarta jest w tranie, śledziach i żółtku jaja.

Wzbogać menu również w fitoestrogeny – roślinne substancje o działaniu zbliżonym do estrogenów, kobiecych hormonów płciowych. Znajdziesz je przede wszystkim w soi i produktach sojowych, np. w napojach oraz tofu.

Wybieraj owoce warzywa bogate w antyoksydanty i witaminę C np. jagody, porzeczki czarne, śliwki, marchew, buraki oraz owoce morza, oliwę, grube ziarna zbóż, tłuste ryby i soję.



Wyeliminuj: cukier pod każdą postacią, czerwone mięso oraz duże ilości kawy.

Warto pamiętać, że odmładzająco na cały organizm, w tym na skórę, działa także regularny wysiłek fizyczny, zwłaszcza na świeżym powietrzu.


Justyna Marszałkowska-Jakubik -www.e-prolinea.pl

zobacz również: