Bigos ze śliwkami wędzonymi
- składniki na 4 litry bigosu
1 kg kwaszonej kapusty
1 kg świeżej kapusty
50 dag kiełbasy śląskiej
50 dag wieprzowiny
25 dag wędzonego boczku
5 dag suszonych grzybów
2 cebule
1 opakowanie śliwek wędzonych
koncentrat pomidorowy
sól
kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca
kilka liści laurowych
- przepis
Suszone grzyby moczymy kilka godzin . Cebulę dusimy z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną i wędzonym boczkiem . Kapustę świeżą szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z uduszoną wieprzowiną kiełbasę i boczek z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą .
Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu ok 1 godz.
Bigos podajemy z pieczywem .
- warianty
do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina