Bigos ze śliwkami wędzonymi

21 października 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na  4 litry bigosu

1 kg kwaszonej kapusty

1 kg świeżej kapusty

50 dag kiełbasy śląskiej

50 dag wieprzowiny

25 dag wędzonego boczku

5 dag suszonych grzybów

2 cebule

1 opakowanie śliwek wędzonych

koncentrat pomidorowy

sól

kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca

kilka liści laurowych

  • przepis

Suszone  grzyby  moczymy  kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną  i  wędzonym  boczkiem . Kapustę świeżą  szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z  uduszoną  wieprzowiną  kiełbasę i  boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą .
Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy  i  gotujemy  na  małym  ogniu  ok 1 godz.
Bigos  podajemy  z pieczywem .

  • warianty

do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina

file1350799165