Razowe ciasto ze śliwkami

14 października 2012, dodał: krakowianka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto zagnieść z:

300 g mąki pełnoziarnistej

200 g masła

100 g cukru ciemnego

2 żółtek

łyżeczki proszku do pieczenia

wstawić na pół godziny do lodówki i schłodzić

w tym czasie poprzekrawać śliwki na połówki

a blachę wyłożyć papierem do pieczenia

schłodzone ciasto przedzielić na 2 części – mniej więcej 3/4 i 1/4

3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód blachy, ponakłówać i podpiec w piekarniku jakieś 10 minut

na podpieczony spód wyłożyć śliwki – środkiem do góry!  posypać je cukrem brązowym

i resztą pozostałego ciasta (ja rozdzierałam je palcami i kładłam na śliwkach)

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut

file1350232954