Zapiekane gruszki z imbirem

14 października 2012, dodał: krakowianka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250 g mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 łyżeczki mielonego imbiru – ja starłam i dodałam świeży

150 g brązowego cukru

150 g masła

3 jajka

125 ml jogurtu naturalnego (miała być maślanka)

175 g syropu imbirowego

gruszki

Gruszki obrać i pokroić na kawałki

Masło roztopić i ostudzić

Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gruszki i imbir

(ja trochę gruszek odłożyłam do dekoracji na wierzch)

W osobnej misce wymieszać jajka, jogurt naturalny i roztopione masło a potem dodać do miski z suchymi składnikami

Wszystko delikatnie wymieszać

Na blachę do pieczenia wylać syrop imbirowy i rozsmarować, następnie wyłożyć na nią ciasto

z góry udekorować gruszkami

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec ok 60 minut – do tak zwanego suchego patyczka

file1350232691