Zespół chylomikronemii – co jeść?

12 listopada 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Zespół chylomikronemii, to bardzo rzadkie zaburzenie lipidowe, które na ogól odkrywa się zupełnie przez przypadek, przy okazji innych badań. W tej jednostce chorobowej obserwuje się bardzo duże stężenie triglicerydów.

Jeśli poziom triglicerydów wynosi powyżej 1000 mg/dl (czyli 11 mmol/l) wykonuje się dodatkowe badanie – test zimnej flotacji, jeśli wypadnie dodatnio jest to potwierdzenie zespołu chylomikronemii.

Czym są te dwa badania?

Triglicerydy, to główna forma magazynowanego w organizmie tłuszczu, są jednocześnie głównym źródłem energii. Produkowane są w wątrobie, a ich stężenie w surowicy krwi jest zależne m.in. od ilości tłuszczów w naszej diecie. Badanie poziomu triglicerydów jest proste i polega na pobraniu niewielkiej ilości krwi. Prawidłowe stężenie triglicerydów wynosi 35-150 mg/dl (0,4-1,7 mmol).

Test zimnej flotacji również jest proste i bezbolesne, polega na pobraniu krwi i przechowaniu jej (konkretnie samej surowicy krwi) w lodówce przez 24 godziny. Jeśli po upływie doby na powierzchni utworzy się warstwa tłuszczu, oznacza to, że są to chylomikrony.

Oba badania wykonuje się na czczo.

 

Zespół chylomikronemii może być zaburzeniem uwarunkowanym genetycznie, jego przyczyną jest również nie leczona cukrzyca insulinozależna lub nadużywanie alkoholu. Zespół chylomikronemii zwiększa ryzyko wystąpienia ostrego zapalenia trzustki. Warto zatem jak najszybciej podjąć odpowiednie leczenie zarówno dietetyczne jak i farmaceutyczne, tak aby zmniejszyć stężenie TG do poziomu poniżej 500 mg/l (< 5,6 mmol/l).

Z czego należy zrezygnować?

Dieta w zespole chylomikronemii polega na bardzo dużym ograniczeniu spożycia tłuszczu pod każdą postacią. Ograniczeniu podlega zarówno tłuszcz nasyconego, jak i nienasycone (roślinny), chylomikrony powstają bowiem z każdego rodzaju tłuszczu. Zaleca się także całkowitą rezygnację z alkoholu, ponieważ alkohol podnosi poziom triglicerydów. Inną przyczyną jest dość częste łączenie alkoholu z posiłkami bogatotłuszczowymi, co dodatkowo zwiększa ryzyko powstania zapalenia trzustki. Z tłuszczy zalecanych warto włączyć do diety wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach oraz olejach rybnych, dawka dozwolona to 4g/dzień.

Justyna Marszałkowska-Jakubik
www.e-prolinea.pl