Omlet z grzybami

17 września 2012, dodał: piwnooka
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
4 jajka, 1/2 łyżeczki soli
3/8 I wody mineralnej
200 g mąki
olej do smażenia
500 g pieczarek
50 g boczku
4 cebule
1/8 l śmietany
biały pieprz
4 łyżki siekanej pietruszki
75 g startego sera Gouda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka, sól i mąkę wymieszać z małą ilością wody mineralnej. Dolać wody mineralnej i dobrze wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut.
Grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki i posiekać. Boczek i cebulę pokroić na małe kostki. Boczek usmażyć na chrupiąco, dodać grzy­by i smażyć przez 3 minuty. Po 2 minutach dodać cebulę i dalej smażyć.
Dodać śmietanę, trochę pieprzu i pietruszkę. Dusić przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Omlety smażyć na oleju. Napełnić je na­dzieniem z grzybów, zwinąć w ru­loniki i ułożyć w żaroodpornej formie. Posypać serem i zapiec w piekarniku

SKŁADNIKI:

4 jajka, 1/2 łyżeczki soli
3/8 I wody mineralnej
200 g mąki
olej do smażenia
500 g pieczarek
50 g boczku
4 cebule
1/8 l śmietany
biały pieprz
4 łyżki siekanej pietruszki
75 g startego sera Gouda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka, sól i mąkę wymieszać z małą ilością wody mineralnej. Dolać wody mineralnej i dobrze wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut.

Grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki i posiekać. Boczek i cebulę pokroić na małe kostki. Boczek usmażyć na chrupiąco, dodać grzy­by i smażyć przez 3 minuty. Po 2 minutach dodać cebulę i dalej smażyć.

Dodać śmietanę, trochę pieprzu i pietruszkę. Dusić przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Omlety smażyć na oleju. Napełnić je na­dzieniem z grzybów, zwinąć w ru­loniki i ułożyć w żaroodpornej formie. Posypać serem i zapiec w piekarniku.

file1347866910