Prażona kasza gryczana z kurkami

16 września 2012, dodał: natwen
Artykuł zewnętrzny

Obiad dla 2 bardzo głodnych lub 3 osób

Potrzebne naczynia:

średniej wielkości patelnia, garnek średniej wielkości z przykrywką (koniecznie), ciepły koc

Składniki:

200g kaszy gryczanej

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

100g wędzonego boczku – chudego

300 – 400g kurek

3 łyżki masła

odrobina oleju

parmezan (według upodobań)

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

kasza prażona – kaszę przygotowujemy sposobem mojej Babci

Garnek wstawiamy na gaz wlewamy odrobinę oleju. Po chwili dorzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, smażymy przez 2 minuty, do momentu, aż się lekko podsmaży. Dorzucamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz 1 łyżkę masła. Solimy, pozostawiamy do momentu zeszklenia. Dorzucamy sypką kaszę i prażymy przez minutę lub dwie. Zalewamy wrzącą wodą do poziomu ok 2 cm ponad poziomem kaszy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Nie odkrywając przykrywki zawijamy w ciepły koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 godziny. Kasze można przygotować dzień wczesniej.

kurki

na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju na to wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i dorzucamy 2 łyżki masła. smażymy do momentu zeszklenia cebuli pilnując, żeby się nie zarumieniła. Dorzucamy kurki (te większe kroimy na pół). Smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy 2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku.

Na koniec do kurek dosypujemy kaszę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.

Przed samym podaniem posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Można również podać z greckim jogurtem.

Smacznego!!!