Prażona kasza gryczana z kurkami
Obiad dla 2 bardzo głodnych lub 3 osób
Potrzebne naczynia:
średniej wielkości patelnia, garnek średniej wielkości z przykrywką (koniecznie), ciepły koc
Składniki:
200g kaszy gryczanej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100g wędzonego boczku – chudego
300 – 400g kurek
3 łyżki masła
odrobina oleju
parmezan (według upodobań)
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
–kasza prażona – kaszę przygotowujemy sposobem mojej Babci
Garnek wstawiamy na gaz wlewamy odrobinę oleju. Po chwili dorzucamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, smażymy przez 2 minuty, do momentu, aż się lekko podsmaży. Dorzucamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz 1 łyżkę masła. Solimy, pozostawiamy do momentu zeszklenia. Dorzucamy sypką kaszę i prażymy przez minutę lub dwie. Zalewamy wrzącą wodą do poziomu ok 2 cm ponad poziomem kaszy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Nie odkrywając przykrywki zawijamy w ciepły koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 godziny. Kasze można przygotować dzień wczesniej.
–kurki
na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju na to wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i dorzucamy 2 łyżki masła. smażymy do momentu zeszklenia cebuli pilnując, żeby się nie zarumieniła. Dorzucamy kurki (te większe kroimy na pół). Smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy 2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku.
Na koniec do kurek dosypujemy kaszę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Przed samym podaniem posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Można również podać z greckim jogurtem.
Smacznego!!!