Pomidorowa z ziemniakami, marchewką i pulpecikami

10 września 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Pomidorowa z ziemniakami i pulpecikami – wpis na blogu KolorowaPani

Smaczna  i pożywna zupa pomidorowa z ziemniakami,  marchewką i malutkimi pulpecikami, robi się szybko i potrafi się człowiek nią naprawdę najeść.

Składniki:

– pomidory polne lub inne lub dwie puszki pomidorów
– cebula biała i czosnek
– koperek
– marchewka
– mięso mielone (obojętnie jakie)
– jajko
– przyprawy do mięsa mielonego Appetita oraz papryka słodka  i pieprz Appetita
– jogurt grecki
– kilka ziemniaków

W rondelku usmażyć cebulkę z ziemniakami pokrojonymi w cienkie plasterki i czosnkiema także marchewką w talarki. Dodać pokrojone pomidory lub z  puszki i zalać wodą – około 3 szklanki.
Osobno na patelni usmażyć wyrobione kuleczki z mielonego mięsa z  dodatkiem przypraw. Na koniec podsmażone kuleczki włożyć do wywaru i  gotować około 20 minut. Podawać z ciabatką oraz kleksem jogurtu i  koperkiem.