Spaghetti genovese
Spaghetii genovese jest jednym z najbardziej popularnych dań wegetariańskich. Do jego wykonania potrzebujesz fasolkę szparagową, której obecnie mamy pod dostatkiem. Może warto więc wypróbować ten niezwykle smaczny przepis? Przygotowanie zajmie ci około 20 minut.
Do przygotowania Spaghetti genovese potrzebujesz (składniki na około 4 porcje):
300g młodych ziemniaków pokrojonych w plastry
300g makaronu spaghetti
225g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na połówki
120g świeżego pesto
oliwa do polania
listki świeżej bazylii do dekoracji
Od czego zacząć? W dużym rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej ziemniaki oraz makaron, posól. Gotuj przez około 10 minut, aż ziemniaki i makaron będą prawie miękkie Dodaj zieloną i żółtą fasolkę szparagową i gotuj przez kolejne 5 minut. Całość odcedź, zachowując 4 łyżki płynu. Przenieś z powrotem do rondla, dodaj pesto i płyn z odcedzenia. Dopraw, rozdziel na 4 talerze i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego!