Soja dla każdego!

24 lipca 2012,
dodał: Doren
Artykuł zewnętrzny

Soja. Są jej zwolennicy, są jej przeciwnicy, ale nie ulega wątpliwości, że ta niepozorna roślina kryje w sobie wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Jest prawdziwą kopalnią witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Zawiera też duże ilości białka, dzięki czemu może być doskonałą alternatywą dla mięsa.

Jednak większość z nas, nawet zdając sobie sprawę z jej wielu zalet, uważa soję za mało wyrazistą, mdłą papkę, która nie smakuje najlepiej. Nic bardziej mylnego, gdyż odpowiednio przygotowana i przyprawiona potrawa sojowa, smakuje tak jak potrawy mięsne. Rozpoczynając przygodę z daniami sojowymi warto na początek wybrać, takie, które są proste do ugotowania. W sklepach można kupić kotlety sojowe, których przygotowanie jest równie proste jak tych mięsnych. Rozpoczynamy od 15-minutowego gotowania soi. Gorąca woda sprawi, że będzie ona miękka i gotowa do przygotowania potrawy. Aby nadać jej odpowiedni smak, do wrzątku możemy dodać np. kostkę rosołową. Następnie kotlet sojowy najpierw obtaczamy w jajku z odrobiną mleka, a potem w bułce tartej. Na koniec, smażymy na patelni z dwóch stron. Tak przygotowane kotlety sojowe z pewnością zaskoczą smakiem nawet największych sceptyków.

Jeśli pierwsze sojowe doświadczenia już za nami i mamy ochotę na prawdziwe kulinarne szaleństwo zachęcamy do skorzystania z gotowych dań sojowych (np. Kebab Smaki Świata Orico). W małym pudełku znajdziemy wszystkie potrzebne składniki do przygotowania orientalnej potrawy.

Składniki:

1 opakowanie dania sojowego Kebab Orico

2 szt. placków tortilla

1 sałata

2 pomidory

1 cebula

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Zawartość torebki z krajanką sojową wsypujemy do 120 ml wrzątku i pozostawiamy na 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie miękką krajankę smażymy na rozgrzanym oleju, aż do momentu „zarumienienia” potrawy. W międzyczasie drobno kroimy sałatę, pomidory i cebulę. Na sam koniec przygotowujemy sos czosnkowy. Zawartość saszetki z opakowania łączymy z 3 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu naturalnego i mieszamy, aż będzie miał jednolitą konsystencję. Tak przygotowane składniki wykładamy na tortillę i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy i danie gotowe!

Przygotowanie potrawy nie zajmie nam więcej niż 20 minut, a jej smak doceni cała nasza rodzina.

Więcej informacji na www.mojeorico.pl

file1343138978



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....