Tarta z jeżynami

19 lipca 2012,
dodał: jagusia
Artykuł zewnętrzny

Składniki- wierzch ciasta:

3 łyżki galaretki porzeczkowej

75 dag jeżyn

Składniki- na ciasto:

25 dag mąki

12,5 dag masła

7, 5 dag cukru

1 jajko

sól- szczypta

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, wbić jajko. Wymieszać i dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie. Uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, zawijając w górę brzegi na wysokość 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stop. C. Po 25 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posmarować je galaretką i na wierzchu ułożyć jeżyny.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...