Gazy – wstydliwy problem

24 lipca 2012,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Gazy jelitowe jest to nic innego jak mieszanina azotu, dwutlenku węgla, siarkowodoru, metanu i metanotiolu. Powstają w wyniku naturalnych procesów fermentacji w jelitach oraz są połykane wraz z pokarmem podczas jedzenia.

Usuwane są natomiast przez przewód pokarmowy jako „odbijanie” oraz „wiatry”. Wszystkie te procesy są normalne i fizjologiczne, występujące u wszystkich, także zdrowych osób a jednak … niejednokrotnie potrafią nas mocno zawstydzić.

Osoby ze skłonnościami do nadmiernego wydalania gazów powinny w sposób szczególny zadbać o swoją dietę. Warto skupić się przede wszystkim na regularności spożywania posiłków oraz higienie – posiłki należy jeść w spokoju, dokładnie przeżuwając każdy kęs, najlepiej unikać zaciętych dyskusji przy stole.

Jeśli chodzi o preferowane techniki kulinarne, zamiast smażenia czy duszenia z dodatkiem tłuszczu lepiej gotować na parze i piec w folii, tak by pokarmy były lekkostrawne.

W wypadku nasilania się dolegliwości należy maksymalnie zrezygnować z produkty zawierających duże ilości błonnika. Ograniczeniu podlega wtedy pieczywo razowe i grube kasze oraz płatki zbożowe, które wzmagają perystaltykę jelit. Działanie gazotwórcze mają również niektóre warzywa: wszystkie rodzaje kapusty, cebula, groch, szparagi, fasola oraz bób. Warto wyeliminować także słodycze, napoje gazowane i alkohol. Unikaj doprawiania potraw solą i ostrymi przyprawami, ogranicz ilość tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa i kiełbasy). Także żucie gumy i ssanie cukierków sprzyja połykaniu powietrza i zwiększa ilość gazów.

Jakby tego było mało, wiele produktów dodatkowo zmienia zapach gazów, na dość mocno nieprzyjemny. Należą do nich m.in.  wymienione wcześniej warzywa strączkowe, jak również jaja, sery pleśniowe i niektóre ryby (śledź z puszki czy sardynka w oleju), dodatkowo słodkie napoje gazowane, drinki alkoholowe ze słodkimi kolorowymi syropami oraz napoje zawierające kofeinę np. kawa.

Rezygnując z tych produktów warto równolegle włączyć do menu produkty działające odwrotnie, czyli te które neutralizują  nieprzyjemny zapach. Takie właściwości mają np. liście pietruszka, szpinak, sałata oraz mleczne napoje fermentowane o smaku naturalnym (jogurt, kefir, maślanka), jak również żurawina i naturalny, nie słodki sok żurawinowy.

Ważnym czynnikiem profilaktycznym jest także ruch, po każdym posiłku warto pospacerować, aby wspomóc pracę jelit i żołądka. W sytuacjach awaryjnych, np. przed ważnym spotkaniem warto łyknąć węgiel leczniczy, kory wiąże gazy.

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.