Gazy jelitowe jest to nic innego jak mieszanina azotu, dwutlenku węgla, siarkowodoru, metanu i metanotiolu. Powstają w wyniku naturalnych procesów fermentacji w jelitach oraz są połykane wraz z pokarmem podczas jedzenia.
Usuwane są natomiast przez przewód pokarmowy jako „odbijanie” oraz „wiatry”. Wszystkie te procesy są normalne i fizjologiczne, występujące u wszystkich, także zdrowych osób a jednak … niejednokrotnie potrafią nas mocno zawstydzić.
Osoby ze skłonnościami do nadmiernego wydalania gazów powinny w sposób szczególny zadbać o swoją dietę. Warto skupić się przede wszystkim na regularności spożywania posiłków oraz higienie – posiłki należy jeść w spokoju, dokładnie przeżuwając każdy kęs, najlepiej unikać zaciętych dyskusji przy stole.
Jeśli chodzi o preferowane techniki kulinarne, zamiast smażenia czy duszenia z dodatkiem tłuszczu lepiej gotować na parze i piec w folii, tak by pokarmy były lekkostrawne.
W wypadku nasilania się dolegliwości należy maksymalnie zrezygnować z produkty zawierających duże ilości błonnika. Ograniczeniu podlega wtedy pieczywo razowe i grube kasze oraz płatki zbożowe, które wzmagają perystaltykę jelit. Działanie gazotwórcze mają również niektóre warzywa: wszystkie rodzaje kapusty, cebula, groch, szparagi, fasola oraz bób. Warto wyeliminować także słodycze, napoje gazowane i alkohol. Unikaj doprawiania potraw solą i ostrymi przyprawami, ogranicz ilość tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa i kiełbasy). Także żucie gumy i ssanie cukierków sprzyja połykaniu powietrza i zwiększa ilość gazów.
Jakby tego było mało, wiele produktów dodatkowo zmienia zapach gazów, na dość mocno nieprzyjemny. Należą do nich m.in. wymienione wcześniej warzywa strączkowe, jak również jaja, sery pleśniowe i niektóre ryby (śledź z puszki czy sardynka w oleju), dodatkowo słodkie napoje gazowane, drinki alkoholowe ze słodkimi kolorowymi syropami oraz napoje zawierające kofeinę np. kawa.
Rezygnując z tych produktów warto równolegle włączyć do menu produkty działające odwrotnie, czyli te które neutralizują nieprzyjemny zapach. Takie właściwości mają np. liście pietruszka, szpinak, sałata oraz mleczne napoje fermentowane o smaku naturalnym (jogurt, kefir, maślanka), jak również żurawina i naturalny, nie słodki sok żurawinowy.
Ważnym czynnikiem profilaktycznym jest także ruch, po każdym posiłku warto pospacerować, aby wspomóc pracę jelit i żołądka. W sytuacjach awaryjnych, np. przed ważnym spotkaniem warto łyknąć węgiel leczniczy, kory wiąże gazy.
Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl