Hipertriglicerydemia a serce

26 lipca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Podwyższony poziom triglicerydów we krwi jest jedną z głównych przyczyn chorób serca oraz układu krążenia. W roku 2002 podwyższone stężenie triglicerydów we krwi występowało u 30% dorosłych Polaków (większość przypadków dotykała mężczyzn. Biorąc pod uwagę grupy wiekowe – widać wyraźne natężenie problemu wraz z wiekiem: u 18-30 latków hipertriglicerydemię stwierdzono u 17% osób, w grupie 31-44 lat u 29%, a w grupach 45-64 lata i >64 roku życia aż u 38% osób.

Do głównych przyczyn problemu zaliczamy przede czynniki środowiskowe, na które mamy wpływ niemal w 100%, są to:

  • Nadwaga i otyłość
  • Niska aktywność fizyczna
  • Palenie papierosów
  • Nadużywanie alkoholu
  • Dieta bogato węglowodanowa
  • Niektóre schorzenia, np. cukrzyca typu 2, przewlekła niewydolność nerek, zespół nerczycowy
  • Przyjmowanie niektórych leków
  • W minimalnym stopniu czynniki genetyczne

Jednak podczas porady lekarskiej jako główną przyczynę podwyższonego poziomu triglicerydów przyjmuje się dwa pierwsze czynniki: nadwagę lub otyłość oraz mało aktywny tryb życia. Dlatego pierwszą i najważniejszą udzielaną poradą jest zmniejszenie masy ciała przez zastosowanie diety niskokalorycznej i zwiększenie aktywności fizycznej.

Aktywność fizyczna powinna być wdrożona w życie regularnie, ponad to pomocne jest całkowite zrezygnowanie z palenia tytoniu oraz picia alkoholu (alkohol w sposób znaczący podwyższa TG we krwi). W przypadku diety należy skupić się na obniżeniu zawartości węglowodanów (do poniżej 60% energii) w diecie. Pomocna jest także dieta niskocholesterolowa.

Główne założenia leczenia dietetycznego:

  • Zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (masło i śmietana oraz wyroby cukiernicze)
  • Zmniejszenie spożycia cholesterolu pokarmowego (produkty zwierzęce – tłuste mięsa, sery, masło, smalec)
  • Zmniejszenie udziału w diecie cukrów prostych, czyli rezygnacja ze spożywania cukru, miodu, dżemów, wszelkich słodyczy, słodkich napojów oraz produktów słodzonych fruktozą. Warto także ograniczyć spożycie owoców do ok. 30 dag dziennie, ponieważ w owocach również zawarta jest fruktoza.
  • Rezygnacja ze spożywania alkoholu pod każą postacią (wódka, koniak, piwo, wino, szampan, likiery, nalewki)
  • Zwiększenie spożycia tłustych ryb morskich. Zawarty w nich tłuszcz jest bogaty w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które mają właściwości obniżania TG we krwi.
  • Zwiększenie spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z  oliwek, olej rzepakowy).
  • W przypadku osób z cukrzycą zaleca się jak najlepsze wyrównanie poziomów glukozy we krwi.

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl