Bezowa rolada z truskawkami i masą serową
Ciasto: 5 białek, szkl. cukru, 60 g płatków migdałowych.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm., wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 8 min w temp. 200st, następnie 15 min w temp. 160st. Ciasto wyjąć na czysty papier stroną z migdałami, ostudzić.
Masa serowa: 250 g serka mascarpone, łyżka cukru, cukier waniliowy, 3/4 szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 30 dag truskawek.
Serek utrzeć z cukrami i jogurtem. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Delikatnie wymieszać z masą. Krem rozsmarować na bezowym spodzie, ostrożnie zwinąć w roladę i schłodzić.
Ciasto fantastyczne, jedyny jego minus to to, że trzeba zjeść je w tym samym dniu, bo bezowy spód przestanie być kruchy.