Patelnia Moneta Magnetica Ceramica 30 cm – opinia blogerki

5 lipca 2012, dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny
Kochani lubicie mieć nie przypalone potrawy bez dużej ilości tłuszczu?
Ja tak! Do tej pory używałam patelni żeliwnej lub teflonowej, ale zawsze coś się z nimi działo. ja nie wypaczyły się to tylko potrawę grzały na środku. Wiele razy przypaliła mi się potrawa i zawsze musiałam dodawać dużo oliwy z oliwek do smażenia. Jednak od dwóch dni testuję patelnię Ceramica Magnetica firmy Moneta 30 cm przeznaczoną do kuchni indukcyjnej. Otrzymałam ją ze sklepu http://www.sklep.quiselle.com/. Zanim użyłam przeczytałam instrukcję obsługi.
Na samym początku trzeba ją umyć w ciepłej wodzie z płynem. Później osuszyć. Nie podgrzewać suchej patelni. Zanim zechcemy ją umyć po użytkowaniu musi ona ostygnąć. I oczywiście nie używać ostrych narzędzi, by jej nie uszkodzić.
Opis produktu przez producenta:
Nowa era w kuchni! CERAMICA MAGNETICA to pierwsza linia patelni Moneta z powłoką ceramiczną przeznaczona specjalnie dla kuchenek indukcyjnych!
– wewnętrzna powłoka CERAMICA®
– z zewnątrz silikonowa emalia
– aluminiowe body z wyjątkowo grubą ferromagnetyczną płytką
– bakelitowe rączki
– wskaźnik systemu oszczędności energii (z wyjątkiem patelni do naleśników)
– 5 lat gwarancji

CERAMICA® to specjalna, nanotechnologiczna, ekstremalnie gęsta i jednolita powłoka. Pozostanie zawsze idealnie gładka, nigdy porowata. Pozwoli Ci przygotować wyśmienite, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, zdrowe potrawy, bez utraty witamin i minerałów!

OCS® Original Curtain System to ekskluzywna technologia nakładania powłoki, przedłużająca trwałość wewnętrznego pokrycia.

Wskaźnik systemu oszczędności energii zabezpiecza patelnię i oszczędza energię. Kiedy patelnia rozgrzeje się do 140ºC, znak S pojawia się na termochromicznym pierścieniu, pokazując, że możesz już zmniejszyć ogień, utrzymując idealną temperaturę do smażenia.

Ergonomiczna, silikonowa rączka Monety zapewnia perfekcyjny chwyt, trwałość i odporność na wysoką temperaturę.

Pierwszy test:
smażenie naleśników.

Odrobina oliwy wystarczyła by naleśnik idealnie się usmażył. Ale to jeszcze nie koniec. Powłoka jest tak aksamitna, że nic nie przywiera, oliwa ją delikatnie natłuściła.Szybko się nagrzewa. Długo utrzymuje temperaturę.

Wskaźnik systemu oszczędności: to jest genialne.  Wiem, że patelnia wystarczająco się nagrzała i mogę zmniejszyć prąd.

Test drugi:
Spaghetti. Wszystkie składniki bardzo dobrze się usmażyły. I znów niewielka ilość oliwy.
I nawet nie musiałam jej dodawać by mięso się dobrze się usmażyło w raz z warzywami.

Nie wiem czy to zasługa tej patelni, ale wydzielają się przyjemne zapachy podczas smażenia. Nie czuć, że to typowe smażenie. Nie potrafię tego określić. :)

 

Jestem bardzo zadowolona, że ją otrzymałam. Jutro będzie kolejne sprawdzanie.
Nigdy nie miałam tak dobrej patelni. Wszelkich informacji możecie dowiedzieć się http://www.sklep.quiselle.com/
dziękuję także portalowi urodaizdrowie.pl/ dzięki, któremu mogłam nawiązać współpracę.
A Wy posiadacie patelnię ceramiczną? Co sądzicie o tego typu patelniach? I czy warto wydać więcej pieniążków by być w pełni zadowolonym z produktu?
 
Testowała:

Anna – Historyk z wykształcenia, lubię pisać, zwiedzać, degustować, gotować, malować się, ubierać się modnie, elegancko i klasycznie, mam bzika na punkcie butów, torebek i apaszek oraz zmysłowych perfum.Uwielbiam Francję a także wystrój wnętrz w stylu francuskim.
Prowadzi bloga: http://voyagedegustacje.blogspot.com/