Jak dieta Atkinsa wpływa na zdrowie

29 czerwca 2012, dodał: Żaneta Szczęsna
Artykuł zewnętrzny

Bogatotłuszczowa dieta Atkinsa to od lat budzi kontrowersje – tym bardziej, że jej twórca, kardiolog Robert C. Atkins, zmarł, ważąc 117 kg przy wzroście 179 cm. Miliony Europejczyków wypróbówało dietę Atkinsa, twierdzać, iż ich masa ciała w dużym stopniu uległa zmniejszenie. Jednakże biorąc pod uwagę jej negatywny wpływ na zdrowie można powiedzieć, że jej panowanie zostało zakończone, tylko nieliczni, zdesperowani ludzie jeszcze chcą ją stosować.
W diecie tej zakładane są znaczne ograniczenia spożycia węglowodanów, z reguły do maksymalnie 130g na dobę. Produkty spożywcze bogate w węglowodany (głównie pieczywo, makarony, ziemniaki, inne produkty zbożowe) zastępowane są produktami bogatymi w tłuszcz lub białko (m.in. mięso, ryby, jaja, sery). Dieta niskowęglowodanowa zaleca też spożywanie warzyw i owoców z niską zawartością węglowodanów (np. sałaty, brokuły, ogórki, szpinak, maliny, orzechy). I chociaż wydaje się to być nieprawdopodobne, osoby stosujące dietę Atkinsa chudną.


Od lat trwa dyskusja o skuteczności diety Atkinsa. Niedawno specjaliści z Physicians Committee for Responsible Medicine, stwierdzili, że diety z przewagą tłuszczów (jak Atkinsa) wprowadza stosujące ją osoby w stan zwany ketozą – spotykany również w ciężkich chorobach. Przypomina to uboczne efekty leczenia raka chemioterapią – zmęczenie, wymioty i utratę apetytu. To właśnie utrata apetytu pozwala schudnąć, ponieważ osoba na diecie ubogiej w węglowodany je mniej. Oprócz tego z wielu najnowszych prac naukowców i dietetyków wynika, że dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca, raka jelita grubego i niewydolności nerek. . Ponadto wysoka zawartość białka obciąża w większym stopniu nerki, które usuwają z organizmu niepotrzebne metabolity białek. Jest to dieta nieprawidłowo zbilansowana. Wykluczenie produktów wysoko węglowodanowych, takich jak produkty zbożowe, owoce i warzywa oznacza narażenie na wystąpienie niedoboru witamin i składników mineralnych obecnych w produktach roślinnych, niskiego spożycia błonnika oraz składników antyoksydacyjnych, w tym flawonoidów i karotenoidów.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...