Bigos wiejski

20 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    2 kg kapusty kiszonej
    1/2 kg kapusty słodkiej
    różne mięsa (wołowe, golonka, żeberka, kości wędzone0
    wędlina różna ( kiełbasa, boczek, szynka)
    grzyby suszone – garstka
    śliwka kalifornijska
    listki laurowe
    ziele angielskie
    owoce jałowca
    koncentrat pomidorowy – jak kto lubi
    1 marchew
    1 cebula
    smalec do smażenia


      Kapustę wypłukać jak jest za kwaśna, pokroić zalać gotującą wodą i gotować. W między czasie mięso obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty, dodać namoczone wcześniej grzyby i śliwki i gotować na małym ogniu. Po 2 godzinach pokroić wędlinę i cebulę w kostkę i obsmażyć na patelni, dodać do bigosu. Na koniec dodać marchew startą na grubej tarce i kapustę słodką pokrojoną i przelaną wrzątkiem. Oczywiście odcedzić wcześniej. Wszystko razem jeszcze gotować około 1 godziny. Wyjąć kości i zostawić do następnego dnia. Znów podgotować około godziny i bigos gotowy.

      file1264014433