Tort BIEDRONKA

20 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

      Biszkopt upieczony
      1 czerwona galaretka może być wiśniowa
      1 szklanka wody
      owoce np: jagody, czereśnie arbuz, pożeczek
      Masa na wierzch biedronki:
      1 łyżka masła,
      1-2 łyżki soku z czerwonych buraków (gotujemy startego buraka w małej ilości wody) lub czerwony barwnik spożywczy,
      cukier puder – ok 20 dkg
      2 łyżki mąki

      Na urodziny dla dziecka – w sam raz, dzieci są zachwycone

      1 czerwona galaretka może być wiśniowa
      1 szklanka wody
      owoce np: jagody, czereśnie arbuz, pożeczki
      Rozpuszczamy galaretkę, następnie zalewamy kilka rodzajów owoców w oddzielnych naczyniach – będzie potrzebne do przekładania tortu.

      Robimy masę do tortu z torebki lub z własnego przepisu, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy soku z buraków i zapach rumowy. Druga zostaje biała.

      Masa na wierzch biedronki:
      1 łyżka masła,
      1-2 łyżki soku z czerwonych buraków (gotujemy startego buraka w małej ilości wody) lub czerwony barwnik spożywczy,
      cukier puder – ok 20 dkg
      2 łyżki mąki
      Masło z wodą z buraka zagotowujemy, dodajemy mąkę i mieszamy (tak jak na ciasto na ptysie). Następnie dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i zagniatamy aż powstanie masa o konsystenci plasteliny. Wkładamy do lodówki. Możemy sobie przygotować taką masę dużo wcześniej w dwóch kolorach – czerwoną i zieloną na trawkę.

      Biszkopt:
      3 jajka
      1 szkl mąki
      3/4 szkl cukru
      łyżeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy
      2 łyżki kakao
      Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia, a na końcu mąkę i delikatnie mieszamy. Szykujemy 2 miski – jedną większą a drugą miejszą. Wlewamy połowę ciasta do misek po trochu, resztę ciasta mieszamy z kakaem i dolewamy na wierzch do misek. Wcześniej oczywiście miski smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Pieczemy.
      Wyjmujemy biszkopt z misek. Po wystygnięciu przekroić na 3 części z jednej i tak samo z drugiej miski. Te same miski wykładamy folią i układamy krążki biszkoptu nasączamy sokiem z czerwonej pożeczki i przekładamy najpierw białą masą, kładziemy trochę owoców z galaretką, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy różową masą i znów nasączamy i tak do końca. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmujemy, ukłdamy na tacy ozdobnej, lub wykładamy folią aluminiową. Ciasta przykrywamy
      rozwałkoaną bardzo cienko masą. Najlepiej wałkować ciasto włożone między folię żeby nie przylepiło się do wałka. Przyozdabiamy według własnej fantazji. Kropki można zrobić z chrupków czekoladowych, czujki ze słomek i nadziać chrupki. wokoło robimy trawkę i gotowe. Dzieci były zachwycone a zarazem zdziwione że będą jedli biedronkę.

      file1264012176