Tort BIEDRONKA
Biszkopt upieczony
1 czerwona galaretka może być wiśniowa
1 szklanka wody
owoce np: jagody, czereśnie arbuz, pożeczek
Masa na wierzch biedronki:
1 łyżka masła,
1-2 łyżki soku z czerwonych buraków (gotujemy startego buraka w małej ilości wody) lub czerwony barwnik spożywczy,
cukier puder – ok 20 dkg
2 łyżki mąki
Na urodziny dla dziecka – w sam raz, dzieci są zachwycone
1 czerwona galaretka może być wiśniowa
1 szklanka wody
owoce np: jagody, czereśnie arbuz, pożeczki
Rozpuszczamy galaretkę, następnie zalewamy kilka rodzajów owoców w oddzielnych naczyniach – będzie potrzebne do przekładania tortu.
Robimy masę do tortu z torebki lub z własnego przepisu, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy soku z buraków i zapach rumowy. Druga zostaje biała.
Masa na wierzch biedronki:
1 łyżka masła,
1-2 łyżki soku z czerwonych buraków (gotujemy startego buraka w małej ilości wody) lub czerwony barwnik spożywczy,
cukier puder – ok 20 dkg
2 łyżki mąki
Masło z wodą z buraka zagotowujemy, dodajemy mąkę i mieszamy (tak jak na ciasto na ptysie). Następnie dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i zagniatamy aż powstanie masa o konsystenci plasteliny. Wkładamy do lodówki. Możemy sobie przygotować taką masę dużo wcześniej w dwóch kolorach – czerwoną i zieloną na trawkę.
Biszkopt:
3 jajka
1 szkl mąki
3/4 szkl cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
Białka ubijamy, dodajemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia, a na końcu mąkę i delikatnie mieszamy. Szykujemy 2 miski – jedną większą a drugą miejszą. Wlewamy połowę ciasta do misek po trochu, resztę ciasta mieszamy z kakaem i dolewamy na wierzch do misek. Wcześniej oczywiście miski smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Pieczemy.
Wyjmujemy biszkopt z misek. Po wystygnięciu przekroić na 3 części z jednej i tak samo z drugiej miski. Te same miski wykładamy folią i układamy krążki biszkoptu nasączamy sokiem z czerwonej pożeczki i przekładamy najpierw białą masą, kładziemy trochę owoców z galaretką, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy różową masą i znów nasączamy i tak do końca. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmujemy, ukłdamy na tacy ozdobnej, lub wykładamy folią aluminiową. Ciasta przykrywamy
rozwałkoaną bardzo cienko masą. Najlepiej wałkować ciasto włożone między folię żeby nie przylepiło się do wałka. Przyozdabiamy według własnej fantazji. Kropki można zrobić z chrupków czekoladowych, czujki ze słomek i nadziać chrupki. wokoło robimy trawkę i gotowe. Dzieci były zachwycone a zarazem zdziwione że będą jedli biedronkę.