Proste, jesienne ciasto. Pięknie wygląda i świetnie smakuje
składniki:
- kostka masła lub margaryny 200g
 - 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
 - 1 szkl. cukru kryształu
 - 3 jajka
 - 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1/3 szkl. mleka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 1 torebka cukru wanilinowego 16g
 - kilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego
 - szczypta soli
 - 2 kwaśne jabłka
 - 3 duże śliwki
 - do formy: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej
 - do posypania cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru+3 łyżki soku cytrynowego)
 
sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopić, przestudzić. Mąki przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleko, na koniec dodać aromat. Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
        













