Od dawna słyszymy o negatywnym wpływie nadmiernego spożywania soli na funkcjonowanie całego organizmu. Sól zatrzymuje wodę w organizmie. Może to owocować nadciśnieniem tętniczym,obrzękami oraz zaburzeniami pracy nerek. Obecnie badany jest również związek spożywania soli z rakiem żołądka i udarami mózgu.
Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 gram to jest 1 łyżeczka.Musimy si jednak pamiętać, że wlicza się w to również sól zawarta w gotowych produktach spożywczych, przyprawach.
Sól spożywamy pod różnymi postaciami: chlorku sodu NaCl, jodowaną sól kuchenną , czy sól morską.
Czym zastąpić sól ?
Powinniśmy stosować różnorakie przyprawy!
Do takich przypraw, które znakomicie radzą sobie z ta rolą zaliczamy np.:tymianek, czosnek, majeranek, imbir, cynamon, estragon, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Na rynku znajdziemy przyprawy pod różnymi postaciami- świeże i suszone, w całości bądź mielone, Dostępnych jest również wiele gotowych mieszanek przyprawowych.
Najlepszym sposobem jest jednak skomponowanie swojej własnej ulubionej mieszanki!
Dzięki temu łatwiej jest ograniczyć stosowanie soli podczas gotowania, co równoznaczne jest ze zmniejszeniem jej spożywania.