Zimowe placki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 6-8 dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
- do smaku sól i pieprz mielony
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia placków
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego. Bardzo mi smakują zimówki, są takie delikatne i słodkawe, mniam!