Domowe krówki

9 kwietnia 2012, dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny
  • 400g cukru
  • 0,5l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Przepis jest prosty w wykonaniu, ale wymaga cierpliwości. Zapewniam jednak, że warto. Kupne krówki nigdy nie dorównają w smaku tym zrobionym własnoręcznie.

Wykonanie: Gotować w dużym garnku ( początkowo mleko będzie kipieć) do zgęstnienia, na dużym ogniu. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło i żeby wyczuć moment, w którym należy zdjąć garnek z ognia. W pewnym momencie mleko przestaje kipieć, opada i masa  gęstnieje naprawdę szybko. Następnie przelać do natłuszczonej formy i po wystygnięciu kroić.

Jeśli odrazu zatrzymamy gotowanie będziemy mieli rzadką krówkę, np na kanapki czy polewę do ciasta. Wydłużając czas gotowania możemy uzyskać krówkę ciągnącą się, twardą i krystalizującą w zależności od upodobania. Niestety nie mogę podać dokładnego czasu, wszystko zależy od składników, rodzaju garnka i kuchenki. Niektórym osiągnięcie momentu „gęstnienia” zajmuje 20 min innym 1 godz.

Stan krówki można sprawdzać wylewając kroplę na talerzyk i sprawdzając jaką ma konsystencję.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...