Domowe krówki
- 400g cukru
- 0,5l mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Przepis jest prosty w wykonaniu, ale wymaga cierpliwości. Zapewniam jednak, że warto. Kupne krówki nigdy nie dorównają w smaku tym zrobionym własnoręcznie.
Wykonanie: Gotować w dużym garnku ( początkowo mleko będzie kipieć) do zgęstnienia, na dużym ogniu. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło i żeby wyczuć moment, w którym należy zdjąć garnek z ognia. W pewnym momencie mleko przestaje kipieć, opada i masa gęstnieje naprawdę szybko. Następnie przelać do natłuszczonej formy i po wystygnięciu kroić.
Jeśli odrazu zatrzymamy gotowanie będziemy mieli rzadką krówkę, np na kanapki czy polewę do ciasta. Wydłużając czas gotowania możemy uzyskać krówkę ciągnącą się, twardą i krystalizującą w zależności od upodobania. Niestety nie mogę podać dokładnego czasu, wszystko zależy od składników, rodzaju garnka i kuchenki. Niektórym osiągnięcie momentu „gęstnienia” zajmuje 20 min innym 1 godz.
Stan krówki można sprawdzać wylewając kroplę na talerzyk i sprawdzając jaką ma konsystencję.