Cynamonki – ciasteczka

22 marca 2012, dodał: andzia6668
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

* 1 szkl. letniego mleka,

* 2 jajka,

* 4 szkl. mąki pszennej ,

* 6 łyżek cukru,

* 1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła,

* 40 g świeżych drożdzy

oraz:

1/4 kostki masła roztopionego,

pół szklanki cukru,

cynamon,

bakalie,

1 jajko do posmarowania.

Z drożdży, 2 łyżek cukru,2 łyżek mąki i 1/2 szkl. mleka wyrabiamy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dodajemy mąkę,jaja, sól, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stół,podzielić na 4 części,rozwałkować,posmarować roztopionym masłem,posypac cukrem,cynamonem,według uznania bakaliami. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki,poukładać na blachę w dużych odstępach. Posmarować jajkiem. Piec w 180  stopniach ok 10-15 minut. Można je również przygotować z marmoladą lub nadzieniem słonym np. z pieczarkami i papryką.

file1332416719