Sałatka MM z selerem
Artykuł zewnętrzny
Symfonia smaków
- 20 dkg surowego korzenia selera
- 20 dkg piersi kurczaka
- 5 dużych suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki fruktozy
Sos:
- 1 łyżka majonezu Kieleckiego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 1/3 szklanki maślanki naturalnej
- szczypta mielonego chilli
- szczypta żółtej mieszanki przypraw curry
- szczypta białego mielonego pieprzu
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
Pierś gotujemy do miękkości, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie drobno siekamy. Selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny i fruktozą. Śliwki kroimy w paseczki. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.
Smacznego!