Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 30 dag zielonej lub czerwonej soczewicy
– 3 marchewki
– puszka pomidorów (ewentualnie koncentrat)
– 2 cebule
– liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier
– 2 kostki rosołowe
– czosnek
– olej
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w 3 litrach wody. Usuwamy sitkiem szumowiny, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku)oraz dwie kostki rosołowe. Machewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. dodajemy marchewkę i razem chwilkę smażymy. Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę. Podajemy z bagietką.
smacznego!