Rozgrzewająca zupa z soczewicy

16 grudnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

zupka

składniki:

– 30 dag zielonej lub czerwonej soczewicy

– 3 marchewki

– puszka pomidorów (ewentualnie koncentrat)

– 2 cebule

– liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier

– 2 kostki rosołowe

– czosnek

– olej

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w  3 litrach wody.  Usuwamy sitkiem szumowiny, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku)oraz dwie kostki rosołowe. Machewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. dodajemy marchewkę i razem chwilkę  smażymy.  Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, majeranek,  czosnek przeciśnięty przez praskę. Podajemy z bagietką.

smacznego!