Dorsz z kokosowym porem

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Danie kuchni Fusion – dorsz nabiera bardzo ciekawego smaku.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 2 kawałki filetów z dorsza
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 białych części młodego pora ( lub pocięty większy )
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • olej słonecznikowy  do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • melisa świeża ( kilkanaście listków )
  • curry
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wody

Filety z dorsza umyć i skropić sokiem z cytryny  zmieszanym z łyżką  oleju słonecznikowego. Zostawić na pół godziny. Osuszyć. Posolić i posypać curry. Oprószyć mąką. Usmażyć na rumiano ( ja zrobiłam to na patelni Patelni Delimano Dry Cooker na odrobinie oleju, ale można usmażyć tradycyjnie i odsączyć z tłuszczu).

W szerokim garnku ( lub na patelni Dry Cooker ) ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki .( oczywiście obrane i umyte ), a pomiędzy nimi kawałki pora.  Posolić. Posypać otartą skórka cytrynową  i listkami melisy. Zalać 1/2 szklanki wody zmieszanej z mlekiem kokosowym i szczypta curry .Przykryć i dusić 20 minut  na średnim gazie . Dołożyć kawałki ryby ( rozsunąć ziemniaki tak by ryba zanurzyła się w sosie ) i dusić jeszcze 10 minut na małym gazie pod przykryciem. Przed podaniem posypać usiekaną melisą.

file1322248184