Sernik Zebra
[długa keksówka 12 x 40 cm]
Ciemny spód:
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
10 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
Masa:
60 dag twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru
4 łyżki stopionego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
szczypta soli
15 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
Spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem. Podzielić na dwie równe porcje. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do jednej części dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli. Podzielić na 2 części. Delikatnie wymieszać z jasną i ciemną masą serową. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wykładać po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy na przemian.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok. 1 godziny.