Klopsiki

30 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 500 g. mielonej cielęciny
  • 100 g. suszonego grochu włoskiego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 75 g. rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki goździków w proszku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Groch namoczyć na noc(ok.12 godzin) w zimnej wodzie. Następnego dnia gotować do miękkości ok. 60 minut w tej samej wodzie. Ostudzony groch rozdrobnić w mikserze i zmieszać z mieloną cielęciną. Obrać jajka i cebulę,pokroić w drobną kostkę,dodać do mięsa. Dosypać rodzynki,sól do smaku,oraz pozostałe przyprawy,dolewając sok z cytryny zagnieść ciasto.
    Uformować kulki średnicy ok.2-3 centymetrów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć.