Tort truskawkowy
BISZKOPT: 7jajek, 1i1/2 szkl. cukru, 1i3/4 szkl. mąki, cukier waniliowy, 2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i wanilią. Wyłożyć na natłuszczoną i wylożoną pergaminem tortownicę. Piec ok. 35 min w temp. 170st. ostudzić i przekroić na 3 części.
KREM: 1i1/2 kost. masła, szkl. cukru + 4 łyżki, 1 kg mrożonych truskawek.
Margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier. Owoce rozmrozić, rozgnieść widelcem,zasypać 4 łyżkami cukru, osączyć. Dodawać po łyżce truskawek.
Kremem przełożyć wszystkie warstwy tortu, posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować.
To pierwszy tort upieczony przeze mnie:) Moja mam także upiekła ten tort jako pierwszy, dlatego jest szczególnym ciastem w naszej rodzinie. Latem oczywiście warto robić go ze świeżych owoców.