Ciasto „Pijak” z wiórkami kokosowymi

30 grudnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To jedno z popisowych ciast mojej Mamy.

Potrzebujesz:

  • 150 g maku
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru
  • 6 jajek (oddzielnie białka, których może być więcej i oddzielnie żółtka)
  • duża paczka biszkoptów
  • kostka około 220 g masła
  • 1/2 litra mleka (do budyniu)
  • 2 opakowania budyniu z cukrem
  • trochę wódki

składniki na polewę czekoladowa

Białka ubij z cukrem, dodając do ubitej już piany stopniowo mak i wiórki kokosowe. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj masę łyżką. Gotową masę wlej na blachy wyłożoną pergaminem i upiecz (około 20 minut w temperaturze 180 – 200 st. C).

Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu pod koniec dodając do niego żółtka, przestudź i utrzyj z masłem. Na upieczony spód makowo-kokosowy wyłóż krem budyniowy, na to gęsto ukłądaj biszkopty nasączone w wódce rozcieńczonej wodą lub mocną esencją herbacianą. Całość polej polewą czekoladową i odstaw do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia!

file1314010298