Ptysie

25 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 80g tłuszczu
  • 160g mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • bita śmietana
  • Wodę z tłuszczem i solą zagotować, dodać mąkę – zaparzyć. Odstawić z ognia do przestudzenia. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Szprycą formować wprost na blachę – bez tłuszczu – małe kleksiki, wężyki – robiąc duże odstępy między nimi. Piec w temperaturze 120 – 160 około 15 minut. Można również ciasto wyciskać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć tak jak pączki. Upieczone ptysie odstawiamy do przestudzenia i zimne napełniamy bitą śmietaną.