Smocza zupa
Artykuł zewnętrzny
Smoki bardzo lubią zupę ogórkową i zabierają ją w termosach na wycieczki…zaprzyjaźniona żaba nie lubi marchewki i zawsze ją wyławia…
Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 mała marchewka + po kawałku korzenia pietruszki, selera i kawałek pora (wszystko posiekane, ok. 1 szkl.)
- 3-4 ogórki kiszone (takie samodzielnie kiszone)
- 1/2 szklanki kwasu ogórkowego
- 2-3 ząbki kiszonego czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 22% albo kremówki (musi być dobrej jakości żeby się nie zwarzyła w kwaśnej zupie)
- 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek kminku
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Książka Beaty Krupskiej \”Sceny z życia smoków\” to bajkowa opowieść o sympatycznych smokach. Była u nas w domu, kilkanaście lat temu, czytana codziennie a później wielokrotnie do niej wracaliśmy. Pełna zabawnych postaci i śmiesznych dialogów. Tak więc od wielu lat zupa ogórkowa, chociaż zwyczajna, jest u nas zwana właśnie \”smoczą\” zupą. sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotować na małym ogniu aż mięsko będzie zupelnie miękkie, wyjąć, przestudzić, oddzielić mięso od kości. Do gorącego wywaru dodać ziemniaki, gdy będą miękkie dosypać posiekane warzywa, i chwilkę pogotować. Dodać obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku, ew. dolać kwas ogórkowy albo trochę wody (my lubimy kwaśną!), zagotować, doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabielić śmietaną, podawać posypaną resztą koperku.