Prażonki, pieczonki, duszonki – danie nie tylko na ognisko!
SKŁADNIKI:
- 2/3kg ziemniaków
- 30dag boczku
- kiełbasa (2 śląskie) (1 podwawelska)
- jeden burak
- jedna marchewka
- kilka liści kapusty
- masło
- sól
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki (preferuję cienkie), boczek kroimy w kostkę, kiełbasy również, obieramy buraczka i kroimy w plasterki, marchewkę również. Najlepszy do tego przepisu jest ciężki żeliwny gar (a już w ogóle kociołek stojący w ogniskowym ogniu, ale w zwykłym, dużym garnku też się da) i w nim, na dnie kładziemy masło pokrojone w cienkie plasterki (rozkładamy po całym spodzie), na nie kładziemy kilka liści kapusty, tak żeby pokrywały dno i zaczynamy układać: najpierw ziemniaki, tak żeby pokrywały spód, na nie kilka plasterków buraka, trochę boczku i kiełbasy i marchewkę, na to plasterek masła oraz sól. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki: ziemniak, burak, boczek, kiełbasa, marchewka, masło, sól. Wierzch przykrywamy kapustą i podlewamy wodą. Staramy się jak najrzadziej otwierać garnek podczas gotowania – po to nam kapusta na spodzie, aby ziemniaki się nie przypaliły. Nie mieszamy zawartości, a potrząsamy całym garnkiem. Czas gotowania zależny od grubości ziemniaka – do cienkich plasterków starczy ok. 30-40min. UWAGA! Marchewka dodaje słodkiego aromatu potrawie, z doświadczenia wiem, że nie każdy to lubi! SMACZNEGO!