Przepis na przepyszny farsz do ciasta francuskiego, idealny na każdą porę dnia, znakomicie zastąpi śniadanie, obiad, przekąskę, kolację, trzeba tylko uważać, żeby nie zjeść za dużo!
SKŁADNIKI:
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 30 dag sera żółtego
- 30 dag szynki
- jedno jajko
- gotowe ciasto francuskie
- ogórek kiszony
- papryka czerwona
- 2 łyżki masła
- przyprawy (sól, vegeta itp.)
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki kroimy w kostkę, nie za drobno, dusimy ze szczyptą vegety lub soli na łyżce masła i odrobiną wody, kiedy będą miękkie podgotowujemy do odparowania wody, studzimy. Cebulkę smażymy na maśle na szklistą, studzimy. Kroimy w kostkę ser, szynkę, ogórka, paprykę i łączymy wraz z cebulką i pieczarkami dodając żółtko, mieszamy. Ciasto francuskie odwijamy z papieru, który kładziemy na blachę, i kroimy w pożądane kształty, na początek proponuję podzielić na 4 równe części, do każdej pakujemy farsz i trochę ciasto naciągając zawijamy tak, żeby nie było żadnej dziurki, przekładamy na blachę, smarujemy wierzch białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (z termoobiegiem 200st.C, dolna/górna grzałka 220st.C) piec ok 15-20 min. to uzyskania złotego koloru :) UWAGA! Zamiast ogórka kiszonego można dodać konserwowy, ale nie polecam zielonego, ser i szynka w zależności od upodobań mogą być w całości lub w plasterkach. SMACZNEGO!