W zbilansowanej diecie można mieć również coś extra . Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, wystarczy zjadać ich nieco mniej niż zazwyczaj i robić to rzadziej. A co z przekąskami? Czy można sięgać po nie bez ryzyka przybrania na wadze?
Dieta kojarzy się z uciążliwym liczeniem kalorii. Dużą ich liczbę, bo aż 47 % dostarczamy w trakcie podjadania między posiłkami. Często sięgamy po wysokotłuszczowe produkty, które dają tylko złudzenie sytości. Przykrą pamiątką po nich są dodatkowe kilogramy. Dlaczego podjadamy? Ponieważ w naszych organizmach brakuje składników odżywczych, które hamują głód. Dlatego jeśli już decydujemy się na przekąskę, zadbajmy o to by była bogata w błonnik, witaminy i minerały. Błonnik przechodzi przez organizm człowieka prawie w stanie niezmienionym, a przy tym wykazuje duże właściwości absorpcyjne, czyli zwiększa swoją objętość a wypełniając żołądek wywołuje uczucie sytości, które zapobiega nadmiernemu spożywaniu pokarmów.
W kulturze europejskiej najpopularniejszymi przekąskami są wszystkie te produkty, które można „chrupać”. Wśród nich prym wiodą paluszki i chipsy, które z pewnością nie znalazłyby się w żadnym dietetycznym menu. Specjaliści są zgodni co do tego, że każdy wysokotłuszczowy posiłek można zastąpić czymś bardziej wartościowym. Smacznym rozwiązaniem mogą okazać się np. Extra Cienkie Wafle Good Food, które występują w dwóch smakach – kukurydzianym i ryżowym. Ich ogromnym plusem jest duża zawartość błonnika i składników odżywczych, które mieszczą się w zaledwie 6-milimetrowej grubości waflu.
Idealne urozmaicenie codziennej diety
Extra Cienkie Wafle to jedyny tak cienki, a zarazem pełnoziarnisty produkt na rynku. Są delikatne, kruche i niskotłuszczowe, a co najważniejsze – możemy je chrupać bez ryzyka przybrania na wadze. Jeden extra cienki wafelek to tylko 19 kcal. W opakowaniu mamy ich aż 21.
– Wafle Extra Cienkie z pełnoziarnistego ryżu brązowego śmiało można łączyć z innymi produktami spożywczymi – mówi Maria Hoffa specjalista ds. nowych produktów z firmy Good Food, producenta wafli ryżowych i kukurydzianych – Nadają się zarówno na drugie śniadanie, podwieczorek, jak i lekką kolację.
Wafle Extra Cienkie kukurydziane to gotowa przekąska do chrupania o lekko słonym smaku pachnącej kukurydzy. Oba rodzaje nie zawierają glutenu, dlatego sięgać po nie mogą również osoby uczulone na ten składnik. Dzięki opakowaniu wyposażonemu w dodatkową folię metalizowaną, produkt dłużej zachowuje świeżość i chrupkość.
Cena na półce za opakowanie: ok. 2,79
Gramatura 105 g