Pierekaczewnik

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

60 dkg mąki pszennej (typ 500)

3 żółtka

½ łyżeczki soli

1 łyżka oleju

250 ml wody

Farsz:

50 dkg mięsa z udźca indyczego

15 dkg cebuli

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

1 kostka masła

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek, a następnie placek rozciągnąć tak, aby ciasto stało się przezroczyste. Placki układać jeden na drugim, przekładając je lnianymi ściereczkami. Masło stopić, zostawić do ostygnięcia.

Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Zmieszać ze sobą mięso, cebulę, sól i pieprz.

Na posypanej mąką stolnicy ułożyć pierwszy prostokąt ciasta. Obficie posmarować go płynnym masłem. Nałożyć na niego drugi placek, znowu posmarować go masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Tak samo postępować z pozostałymi plackami. Na ostatnim ułożyć farsz, zwinąć wszystko w rulon. Dokładnie zalepić brzegi.

Okrągłą (średnią) tortownicę dokładnie wysmarować masłem.

Rulon ciasta zwinąć na kształt skorupy ślimaka. Przenieść do tortownicy. Wierzch obficie posmarować masłem.

Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.

file1258475555