5 regionalnych deserów z Hiszpanii, których musisz spróbować
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez deseru? Od słonych przekąsek wolisz te słodkie? Kuchnia hiszpańska to coś dla Ciebie. Oprócz doskonałych mięs, dań rybnych, sławnego omletu ziemniaczanego i gazpacho na Półwyspie Iberyjskim serwuje się również znakomite słodkości. Jeśli do tej pory hiszpańskie desery kojarzyły Ci się wyłącznie z churrosami, przeczytaj niniejszy tekst, by poznać najlepsze regionalne słodkości z tego kraju. Obowiązkowo należy spróbować ich podczas wakacji w Hiszpanii, choć do degustacji wybranych pozycji wcale nie potrzebujesz biletu lotniczego.
Kraj Basków: sernik baskijski
Kulinarną podróż po hiszpańskich deserach regionalnych zaczynamy w Kraju Basków. Jeśli urlop planujesz spędzić w San Sebastián lub Bilbao, koniecznie skuś się na lokalny przysmak, czyli sernik baskijski. W cieście tym nie uświadczysz ani spodu, ani kruszonki, w wielu przepisach w ogóle nie pojawia się mąka! Na czym polega więc jego sekret? Jednolita masa, stworzona z sera, jogurtu, jaj i cukru jest spieczona z wierzchu oraz na brzegach, dzięki czemu deser jest wyjątkowo lekki i delikatny. Jeśli na sam szczyt listy Twoich marzeń w tej chwili trafiła konsumpcja sernika baskijskiego, mamy dobrą wiadomość: możesz spróbować go w Warszawie! W swoim menu ten przepyszny wypiek ma restauracja hiszpańska Bilbao.
Katalonia: crema catalana
Pozostajemy na północy Hiszpanii, ale z wybrzeża Atlantyckiego przenosimy się nad Morze Śródziemne, do Katalonii. Planujesz city break w Barcelonie i tworzysz kulinarną listę życzeń do spełnienia w czasie wycieczki? Koniecznie dopisz do niej deser crema catalana. Jak wynika z samej nazwy, jest to kataloński krem. Przygotowuje się go z pełnego mleka, żółtek oraz skórki cytrynowej. Z wyglądu przypomina francuski crème brulée, ale sąsiedzi po drugiej stronie granicy do stworzenia swojego narodowego deseru zamiast mleka wykorzystują śmietanę.
Galicja: tarta de Santiago
Z północnego wschodu wracamy nad Atlantyk, do położonej na północno-zachodnim krańcu Hiszpanii Galicji. Region ten możesz kojarzyć przede wszystkim z Camino de Santiago, czyli wędrówką szlakiem świętego Jakuba, której celem jest katedra w Santiago de Compostela. Jeśli w czasie urlopu planujesz przejście wybranego odcinka pieszej trasy w Galicji, koniecznie spróbuj serwowanego w mijanych na szlaku kawiarniach deseru tarta de Santiago, będącego jednym z symboli pielgrzymki. Ciasto, które doda Ci sił do dalszej wędrówki, tworzone jest z migdałów, cukru, jaj i pomarańczy.
Kantabria: sobao
Jeżeli podczas wakacyjnych wojaży trafisz do Kantabrii, urokliwego regionu ze stolicą w Santander, musisz spróbować sobao. Jest to swego rodzaju biszkopt, wypiekany z mąki, cukru, jaj i masła, zazwyczaj pakowany w wygodne, pojedyncze porcje. Sobao najlepiej smakuje ze szklanką pełnego mleka – to idealny pomysł na śniadanie w lokalnej knajpce.
Majorka: ensaimada
Planujesz wypoczynek na Majorce? W takim przypadku na deser zamów ensaimadę, czyli charakterystyczny dla wyspy wypiek ze słodkiego, fermentowanego ciasta, stworzonego z mąki, wody, cukru, zakwasu, jaj oraz smalcu. Ensaimada sprzedawana jest w zasadzie w każdej z tutejszych piekarni.