5 pomysłów na pyszne domowe burgery

25 maja 2018, dodał: kulinaria
Artykuł zewnętrzny

file1527247190

Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują – czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście – o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Proponujemy jednak pójść o krok dalej i poeksperymentować w kuchni, przygotowując domowe, pyszne burgery. Nie zawsze ich podstawowym składnikiem musi być kotlet z siekanej wołowiny! Przełóżmy ulubioną bułkę różnymi domowymi smakołykami, a być może nadamy burgerom zupełnie nową jakość! Sięgnij po niezawodną garść inspiracji.

W angielskim stylu

Bez czego nie mogą się obejść Anglicy, zwłaszcza w porze śniadania? Oczywiście bez jajek i bekonu. Ta propozycja zachwyci wszystkich miłośników brytyjskiej kuchni, a także tych, którzy lubią pożywnie zjeść, nie tylko o poranku. W domowych warunkach możemy przygotować bekon w prosty sposób. Wystarczy wytopić tłuszcz z boczku podczas smażenia. Pyszny smakołyk na wyciągnięcie ręki!

Kanapka klubowa z jajkiem na drugie śniadanie

Składniki:

  • 2 bułki wieloziarniste
  • 2 łyżki majonezu
  • Rama Classic
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • ½ pęczka szczypiorku
  • kilka liści sałaty lodowej
  1. Przekrój bułkę wzdłuż i posmaruj obie połówki margaryną Rama.
  2. Sałatę umyj i drobno pokrój, najlepiej w cienkie paski. Wymieszaj ją z majonezem i nałóż na tę połówkę bułki, która jest spodem.
  3. Na patelni usmaż boczek, przewróć go kilka razy tak, żeby tłuszcz zaczął się wytapiać. Po chwili rozbij obok jajka i usmaż je z obu stron. Następnie, po usmażeniu, odsącz boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Na kanapkę z sałatą połóż kolejno jajko i boczek.
  5. Na wierzchu kanapki ułóż wcześniej przygotowany plaster pomidora i posyp posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną kompozycję przykryj górną połową bułki.

Klasyka w domowym stylu

Czasem niewiele trzeba, by urozmaicić to, co lubimy najbardziej i do czego jesteśmy od lat przekonani. Ta domowa kanapka to propozycja idealna do zabrania na wynos o dowolnej porze dnia. Szynkę możemy zastąpić w niej dowolnym mięsnym dodatkiem, także wołowym czy drobiowym kotletem. W połączeniu z innymi składnikami będzie wtedy klasycznym, ale zdrowym i domowym burgerem.

Kanapka firmowa na drugie śniadanie

Składniki:

  • 2 bułki z ziarnami
  • 2 łyżki Ramy Classic
  • 2 łyżki majonezu
  • 60 g wędliny (szynki lub kiełbasy)
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki (świeże lub kiszone)
  • 2 liście sałaty
  1. Przekrój wzdłuż przygotowaną bułkę z ziarnami i każdą z połówek posmaruj Ramą Classic.
  2. Pokrój w plasterki wędlinę, pomidora i ogórka.
  3. Na dolną połowę bułki połóż liść umytej sałaty, następnie kolejno ser, wędlinę, warzywa.
  4. Na wierzch kanapki dodaj majonez. Na koniec przykryj całość drugą, górną połową bułki.

Warzywnie – pożywnie!

Kto powiedział, że burgery nie mogą być wegetariańskie? W ostatnich latach ich warzywne warianty przeżywają prawdziwy rozkwit popularności. Rozsmakowują się w nich także wielbiciele mięsnych dań i nic w tym dziwnego. Ta propozycja, oparta na cukinii, suszonych pomidorach i rukoli, zachwyca połączeniem smaków. Do tego ta forma podania – nikt się jej nie oprze!

Wegetariańskie kanapki na ciepło z cukinią
i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 8 kromek pieczywa bez laktozy
  • 20 g Ramy 100% Roślinnej
  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • garść rukoli
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 20 g wegetariańskiego twardego sera żółtego
  1. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry i rozłóż na papierowym ręczniku. Posyp solą, a po kilku minutach odsącz nadmiar soków.
  2. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Rozgrzej patelnię i upraż na niej pestki słonecznika.
  3. Ramę 100 % Roślinną wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku i dopraw solą. Przygotowaną pastą posmaruj pieczywo i połóż na nim starty ser, a następnie zapiecz w nagrzanym piekarniku.
  4. W misce wymieszaj plastry cukinii, rukolę, pokrojone pomidory, pestki słonecznika oraz łyżkę oliwy. Dopraw do smaku pieprzem, a następnie nałóż na połowę kromek pieczywa i przykryj pozostałymi.
  5. Jajka usmaż na rozgrzanej oliwie i ułóż na wierzchu każdej kanapki. Udekoruj ulubionymi ziołami
    i podawaj.

Tempeh podbija świat!

Domowe burgery sprawdzą się świetnie także w roli wegańskiej potrawy! Jej królem będzie tempeh – wytwarzany z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Jego ojczyzną jest kuchnia indonezyjska i takie właśnie inspiracje smakowe odnajdziemy w tej propozycji. Będzie bardzo pożywnie, kolorowo i apetycznie!

Kanapka z tempeh

Składniki:

  • 3 ciabatty
  • 15 g tempeh
  • 4 g Ramy 100% Roślinnej
  • 20 g kiełków sojowych
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 strączek ostrej papryki
  • 1 pęczek kolendry
  • 8 liści sałaty lodowej
  1. Przekrój ciabatty na pół i usuń z nich środek. Posmaruj je Ramą i włóż na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 190° C.
  2. Pokrój tempeh w paseczki, a marchewkę i obrany imbir zetrzyj na tarce do osobnych miseczek. Chili i kolendrę drobno posiekaj.
  3. Na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, obsmaż przygotowaną marchewkę z orzechami. Kiedy całość będzie już ciepła, dodaj tempeh, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, kolendrę i chili. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Jeszcze ciepły farsz zawiń w liście sałaty i ułóż między opieczonymi połówkami bułek.

Fishburger w nowej odsłonie!

Nie są nowością, ale wciąż próbują do siebie przekonać wielbicieli mięsa. Fishburgery – ile gatunków ryb, tyle wariantów ich skomponowania. W domowym zaciszu warto wykorzystać składniki, których używamy na co dzień, a które świetnie komponują się na przykład
z wędzonym łososiem. Propozycja, w której połączymy go z liśćmi szpinaku i czerwoną cebulą, pomoże przekonać wszystkich niezdecydowanych.

Bajgiel z wędzonym łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 bajgiel z sezamem
  • 1 łyżka Ramy z olejem z awokado i nutą limonki
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • garść szpinaku
  • ¼ cytryny
  • garść kiełków
  • ½ cebuli (najlepiej czerwonej)
  • szczypta pieprzu
  1. Przekrój bajgla na pól i  jego dolną część posmaruj Ramą z olejem z awokado i nutą limonki.
  2. Umyj i osusz szpinak, a następnie ułóż go na pieczywie. Na nim połóż plastry wędzonego łososia, dopraw szczyptą pieprzu i obficie skrop sokiem z cytryny.
  3. Cebulę pokrój w krążki i ułóż na kanapce, a następnie całość posyp kiełkami i przykryj drugą połówką bajgla.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...