Efektowne podanie nawet zwykłego deseru przyciąga wzrok i pobudza apetyt. Dlatego tak chętnie pracownicy różnego rodzaju lokali gastronomicznych sięgają po różnorodne naczynia, które pozwalają na przygotowanie deserów. Najchętniej w tym celu wykorzystywane są specjalne pucharki, które mogą posłużyć do podawania lodów, a także innych deserów, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Desery z galaretki w wysokich pucharkach
Galaretka jest pyszna i słodka i bardzo kolorowa. Dlatego szczególnie upodobały ją sobie dzieci. Dla najmniejszych smakoszy słodkich pyszności można przygotować deser w klasycznym pucharku, a galaretkę pokroić w niewielką kostkę, co ułatwi zjedzenie deseru. Dla dorosłych można przygotować efektowny deser w wysokim pucharku. Wówczas pięknie będą prezentowały się warstwy wykonane z różnokolorowych galaretek, najlepiej w kontrastujących ze sobą kolorach. Warstwy mogą być układane równolegle do dna pucharka lub pod skosem. Taki warstwowy deser można też przygotować w butelce o szerokim otworze, która służy również do serwowania koktajli (jeżeli szukasz inspiracji na koktajle, które można podać w lokalu gastronomicznym znajdziesz je w artykule Butelka na smoothie – 5 pomysłów na podanie efektownego mrożonego koktajlu.
Klasyczne desery lodowe w pucharkach
Pucharki do lodówo klasycznej konstrukcji to przede wszystkim idealne naczynie do serwowania pysznych lodów. W takich pucharkach najczęściej mieści się kilka gałek lodów, do których można dodać efektowne dodatki takie jak ozdoby z czekolady, orzechy czy bita śmietana.
Tiramisu w kilku odsłonach i inne desery warstwowe
Jednym z najpopularniejszych deserów warstwowych, które można serwować w wysokich pucharkach do lodów jest tiramisu. To w klasycznej wersji zawiera alkohol. Jednak można też przygotować wersję dla dzieci, bez jego dodatku. Inną wariacją na temat tiramisu jest deser owocowy np. z dodatkiem truskawek i kremu truskawkowego lub wykonany na bazie malin. Deserów warstwowych, które można podawać w wysokich pucharkach jest naprawdę dużo – mogą to też być np. owoce przykryte kruszonką i lekkim kremem lub bitą śmietaną.
Musy w pucharkach – pyszności dla małych i dużych smakoszy
Pucharki, zarówno te o klasycznych formach, jak i nowoczesnych kształtach doskonale sprawdza się do serwowania różnego rodzaju musów. Można w nich bez problemu podać mus czekoladowy, a także owocowy. Całość można przystroić odrobiną bitej śmietany i drobinkami starej czekolady, wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.
Owocowe desery podane w pucharku do lodów
Kolejnym deserem, jaki może być przygotowany w pucharkach do lodów, jest ten wykonany z różnego rodzaju owoców. Można go przygotować z naszych sezonowych owoców takich jak truskawki, maliny czy borówki albo postawić na egzotyczne owoce, które są coraz popularniejsze również u nas. Do dekoracji takiego deseru można użyć bitej śmietany z dodatkiem orzechów, płatków czekoladowych lub specjalnych ozdób do deserów wykonanych z cukru lub masy czekoladowej.