4 sposoby na letnie „fit” sałatki

14 czerwca 2017, dodał: kulinaria
Artykuł zewnętrzny

file1497436608

Lato to idealny czas na lekkie i zdrowe przekąski! W tej roli świetnie sprawdzą się „fit” sałatki. Pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki. Jednocześnie będą pysznym wyborem na lunch do pracy czy spotkanie z przyjaciółmi.

Z rukolą i kurczakiem

Sałatka do pracy to szybkie i zdrowe rozwiązanie na drugie śniadanie. Do jej przyrządzenia można wykorzystać rukolę, która nada sałatce lekkości, pierś z kurczaka, kukurydzę i fasolę z puszki.

Najpierw podsmażamy pierś z kurczaka przez około 10 minut, a potem szykujemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidora i ser. „Do zamykanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Sałatka w słoiku do pracy

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  • 2 garście rukoli (lub mixu sałat Fit&Easy)
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 6 łyżek fasoli czerwonej
  • papryka zielona
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
  2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
  3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
  4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem dla nadania aromatu i gotowe!

 

Z roszponką i awokado

Kojarzona z sałatami, roszponka tak naprawdę należy do roślin kozłkowatych. Długo była niedoceniania – zyskała popularność dopiero na początku XX wieku. A szkoda, bo niskokaloryczna roszponka to doskonały wybór dla chcących być „fit”! Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który można znaleźć m.in. w marchewkach.

Roszponkę poznaje się po drobnych liściach, a jej zaletą jest delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi czy słodkimi owocami. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny”- poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Sekretem niezwykłego smaku sałatki są suszone pomidory:

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Składniki:

  • 3 garście roszponki (lub mixu sałat Fit&Easy)
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr 
  • awokado
  • 4 pomidory suszone
  • 3 łyżki pistacji lub innych orzechów  
  • 50 g sera pleśniowego Gorgonzola
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • łyżka oleju  

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – dla nadania smaku zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
  3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
  4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.

 

Ze szpinakiem, łososiem i burakiem

To połączenie może wydawać się kontrowersyjne, ale tylko do momentu spróbowania tej kompozycji. Szpinak nada jej lekkości i rześkości, a łosoś podkreśli jej wykwintny charakter. I oczywiście buraki, które wracają do łask, podawane już nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Pieczone w piekarniku są doskonałym składnikiem lekkich sałatek. Kropką nad „i” w tej kompozycji będą orzechy i kawałki sera pleśniowego, którymi ją udekorujemy.

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

Składniki:

  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr 
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
  • buraki
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku (lub mixu sałat Fit&easy)

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
  2. Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
  3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  4. Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.

 

Z sałatą lodową i serem feta

Polacy uwielbiają grecką sałatkę. Grecy używają do swojej sałatki grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, oliwy i grubych płatów sera feta. Czasami zielone oliwki zastępuje się brązowymi, w innych wariantach dodaje się kapary czy anchois.

Taki przepis wszyscy znają, dlatego czas na letnią nowość – sałatkę w wersji… greckiego szaszłyka! Do jej wykonania potrzebne będą wykałaczki, na które nabije się poszczególne składniki: ser feta, papryka, cebula, oliwki, ogórek i pomidorki koktajlowe. Zakończeniem szaszłyka będzie zrolowana sałata lodowa. Dla uzyskania niezwykłego smaku szaszłyki polewamy sosem sałatkowym Zioła ogrodowe z trybulą. Takie połączenie i wygląd „sałatki” miło zaskoczy naszych gości:

Sałatka grecka a la szaszłyki

Składniki:

  • ser grecki feta
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • cytryna
  • sałata lodowa (lub mix sałat Fit&Easy)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • czerwona cebula
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki zielone
  • 200 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, aby nadać sałatce niezwykły smak.
  2. Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.
  3. Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy „szaszłyk” z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.

Teraz przygotowanie letnich sałatek będzie jeszcze prostsze. Już możemy bowiem sięgać po promocyjne opakowania sałat Fit&Easy, do których dołączane są Sosy sałatkowe Naturalnie Smaczne! Knorr. To połączenie idealne – aromatycznego sosu i różnorodnych gatunków sałat – które pomoże nam przygotować pyszne letnie sałatki szybko i prosto.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...