4 ryby, które powinieneś niezwłocznie włączyć do swojej diety – sprawdź!

Avatar photo
5 października 2018,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Może wielokrotnie słyszałeś o tym, że warto spożywać ryby minimum 2 razy w tygodniu. Jak myślisz, dlaczego tak dużo mówi się o ich znaczeniu w diecie? Po które ryby sięgać? Czy osoby, które często je spożywają, żyją dłużej? Czytaj dalej!

Łosoś

Łosoś to jedna z najtłustszych ryb, mimo to jest polecana przez specjalistów dietetyki i trenerów. Na szczęście jest bardzo smaczna, dlatego Polacy chętnie ją nabywają. Do jej zalet należy to, że można ją zestawiać na talerzu z wieloma innymi składnikami pożywienia. Ponadto na rynku masz wybór! Możesz kupić jej odmianę bałtycką, pacyficzną, a także norweską, która pochodzi z hodowli. Łosoś stanowi bogate źródło selenu i cynku, które wzmacniają odporność organizmu. Znajdziesz w nim także pełnowartościowe białko. Zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, D i E, a także sporo kwasów omega-3 oraz omega-6. Co istotne jest bezpieczna dla cukrzyków i osób z chorobami układu krążenia.

Pstrąg

Pstrąg jest zwycięzcą wśród ryb słodkowodnych, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3. Dla niektórych znaczenie może mieć to, że jest rybą niskokaloryczną. Dla osób szukających lekkostrawnych dań odpowiednie będą pstrągi pieczone z dodatkiem ziół. Popularne jest doprawienie ich sokiem z cytryny lub podawanie z dodatkiem cebuli. Pstrąg zawiera sporo białka, witamin: B, A, D, E, a także selenu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu.

Sardynki

Sardynki to między innymi szproty i śledzie. Warto je spożywać, mimo że są dosyć tłuste, ponieważ są cennym źródłem wapnia. Wynika to między innymi z faktu, że jesz je wraz z ośćmi. Wpływają korzystnie na Twoje serce, skórę oraz pracę mózgu, gdyż zawierają kwasy omega-3 i omega-6. Dzięki sardynkom dostarczysz sobie dużo witaminy A, D i B. Najlepiej smakują, kiedy są bardzo świeże, ale możesz podawać też takie opiekane na patelni.

Dorsz

Jeśli szukasz chudej ryby, to zdecyduj się na dorsza. Znajdziesz w nim kwasy omega-3 oraz omega-6, a także dużo selenu, jodu, witaminy A, B, D i białko wysokiej jakości. Poleca się go osobom z niedoborem potasu. Sięgając po tę rybę, wspierasz układ nerwowy i hormonalny. Dorsz jest doskonałym pomysłem na obiad. Świetnie komponuje się z sałatkami czy kaszami. Jego zaletą jest to, że dosyć szybko się piecze – ma delikatne mięso.

Oczywiście nie wszystkie ryby są aż tak bezpieczne i zdrowe. Zdecydowanie warto unikać słodkowodnych ryb, które pochodzą z Chin, ponieważ zawierają antybiotyki i hormony, a w dodatku mają niewiele wartości odżywczych – mamy na myśli np. pangę. Liczni eksperci i badacze żywności zaznaczają, że osoby spożywające zdrowe ryby od 2 do 3 razy w tygodniu rzadziej zapadają na choroby krążenia i żyją dłużej.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.