4 ryby, które powinieneś niezwłocznie włączyć do swojej diety – sprawdź!

5 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Może wielokrotnie słyszałeś o tym, że warto spożywać ryby minimum 2 razy w tygodniu. Jak myślisz, dlaczego tak dużo mówi się o ich znaczeniu w diecie? Po które ryby sięgać? Czy osoby, które często je spożywają, żyją dłużej? Czytaj dalej!

Łosoś

Łosoś to jedna z najtłustszych ryb, mimo to jest polecana przez specjalistów dietetyki i trenerów. Na szczęście jest bardzo smaczna, dlatego Polacy chętnie ją nabywają. Do jej zalet należy to, że można ją zestawiać na talerzu z wieloma innymi składnikami pożywienia. Ponadto na rynku masz wybór! Możesz kupić jej odmianę bałtycką, pacyficzną, a także norweską, która pochodzi z hodowli. Łosoś stanowi bogate źródło selenu i cynku, które wzmacniają odporność organizmu. Znajdziesz w nim także pełnowartościowe białko. Zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, D i E, a także sporo kwasów omega-3 oraz omega-6. Co istotne jest bezpieczna dla cukrzyków i osób z chorobami układu krążenia.

Pstrąg

Pstrąg jest zwycięzcą wśród ryb słodkowodnych, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3. Dla niektórych znaczenie może mieć to, że jest rybą niskokaloryczną. Dla osób szukających lekkostrawnych dań odpowiednie będą pstrągi pieczone z dodatkiem ziół. Popularne jest doprawienie ich sokiem z cytryny lub podawanie z dodatkiem cebuli. Pstrąg zawiera sporo białka, witamin: B, A, D, E, a także selenu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu.

Sardynki

Sardynki to między innymi szproty i śledzie. Warto je spożywać, mimo że są dosyć tłuste, ponieważ są cennym źródłem wapnia. Wynika to między innymi z faktu, że jesz je wraz z ośćmi. Wpływają korzystnie na Twoje serce, skórę oraz pracę mózgu, gdyż zawierają kwasy omega-3 i omega-6. Dzięki sardynkom dostarczysz sobie dużo witaminy A, D i B. Najlepiej smakują, kiedy są bardzo świeże, ale możesz podawać też takie opiekane na patelni.

Dorsz

Jeśli szukasz chudej ryby, to zdecyduj się na dorsza. Znajdziesz w nim kwasy omega-3 oraz omega-6, a także dużo selenu, jodu, witaminy A, B, D i białko wysokiej jakości. Poleca się go osobom z niedoborem potasu. Sięgając po tę rybę, wspierasz układ nerwowy i hormonalny. Dorsz jest doskonałym pomysłem na obiad. Świetnie komponuje się z sałatkami czy kaszami. Jego zaletą jest to, że dosyć szybko się piecze – ma delikatne mięso.

Oczywiście nie wszystkie ryby są aż tak bezpieczne i zdrowe. Zdecydowanie warto unikać słodkowodnych ryb, które pochodzą z Chin, ponieważ zawierają antybiotyki i hormony, a w dodatku mają niewiele wartości odżywczych – mamy na myśli np. pangę. Liczni eksperci i badacze żywności zaznaczają, że osoby spożywające zdrowe ryby od 2 do 3 razy w tygodniu rzadziej zapadają na choroby krążenia i żyją dłużej.